Αικατερίνη Άννινου – Βαλέττα

Η Αικατερίνη (Κάτε) Άννινου – Βαλέττα υπήρξε αναμφίβολα μια σημαντική προσωπικότητα του χωριού μας, αλλά και της Κεφαλλονιάς εν γένει.

Γόνος της αριστοκρατικής οικογένειας των Άννινων, η Αικατερίνη γεννήθηκε το 1873. Μεταξύ των προγόνων της υπήρξε και ο Ιωάννης Άννινος. Ένας εξέχον νομικός που είχε διατελέσει πρόεδρος των δικαστηρίων στην Ελλάδα επί εποχής Καποδίστρια, με τον οποίο τον συνέδεε στενή φιλία, τρείς φορές εκλεγμένος βουλευτής στην Ιονία Βουλή και δύο φορές στην Ελληνική Βουλή. Μάλιστα ήταν αυτός που υπέγραψε τη Συνθήκη της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα την Πρωτομαγιά του 1864. Επιπλέον, η Αικατερίνη υπήρξε πρώτη εξαδέλφη του διακεκριμένου χειρουργού, πανεπιστημιακού καθηγητή και ακαδημαϊκού Μαρίνου Γερουλάνου (1867 – 1960) ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χειρουργικής στην Ελλάδα, αλλά και σύζυγος του επίσης φημισμένου γιατρού Εμμανουήλ Βαλέττα με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Τον Κλέονα (πατέρα του πρώην Δημάρχου Σάμης Μανώλη Βαλέττα), την Έλλη και την Ισμήνη.

Καθοριστική για τη μοίρα του χωριού μας υπήρξε η παρέμβασή της προς τους Γερμανούς το 1941. Συγκεκριμένα, στο προαύλιο του κτήματος της οικογενείας της, οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής είχαν συγκεντρώσει όλους τους κατοίκους των Πουλάτων για να τους εκτελέσουν καθώς το χωριό μας αλλά και η ευρύτερη περιοχή υπήρξαν θέατρο αντιστασιακής δράσης. Γνωρίζοντας πολύ καλά γερμανικά, όντας γλωσσομαθής, η Αικατερίνη  κατάφερε να συγκινήσει τον Γερμανό αξιωματικό που ήταν επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος, οπότε και δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκτέλεση.

Προσωπικότητα με προσεγμένη παιδεία και καλλιέργεια, διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό της έργο, ενώ σημαντική υπήρξε και η συμβολή της στον πολιτισμό καθώς το 1958 παραχώρησε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα πρωτότυπα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου. Η Χάρτα είχε αποσταλεί από τον ίδιο το Ρήγα στον πρόγονό της κόμη Σάββα Άννινο (1742 – 1812) που είχε διατελέσει την περίοδο εκείνη Διοικητής της Κεφαλλονιάς. Επιπλέον είχε δωρίσει στο ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Αργοστολίου παραδοσιακές ενδυμασίες που είχε στην κατοχή της.

Η Αικατερίνη Άννινου – Βαλέττα έφυγε πλήρης ημερών το 1971.