11.1 C
Sami
ΑρχικήΤα νέα του χωριού μαςΗ εκκλησία της Παναγίας της Αμυγδαλιώτισσας, αντικείμενο δημόσιου προεκλογικού διαλόγου

Η εκκλησία της Παναγίας της Αμυγδαλιώτισσας, αντικείμενο δημόσιου προεκλογικού διαλόγου

Αντικείμενο δημόσιου προεκλογικού διαλόγου έγινε τις τελευταίες ημέρες η εκκλησία της Παναγίας της Αμυγδαλιώτισσας. Αφορμή στάθηκε η δημόσια κατάθεση ερωτήσεων του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ιονίου και του Μουσείου – Οίκου προς τους υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, σχετικά με σημαντικά σωζόμενα κτήρια της Κεφαλλονιάς που δείχνουν τον μεγάλο αλλά δυστυχώς αναξιοποίητο εκκλησιαστικό και κοσμικό Επτανησιακό αρχιτεκτονικό πλούτο στο νησί μας. Μεταξύ αυτών και η προσεισμική εκκλησία του χωριού μας που αν και ασκεπής παραμένει ακόμη όρθια, αδιάψευστος μάρτυρας της μακραίωνης θρησκευτικής παράδοσης των Πουλάτων.

Στο δημόσιο αυτό διάλογο πρώτος ανταποκρίθηκε ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» κ. Βαγγέλης Διβάρης ο οποίος, επίσης μέσω του διαδικτύου, συμφώνησε πως η αξιοποίηση αυτού του πλούτου μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο ανάπτυξης. Ωστόσο επισημαίνει ότι είναι αδύνατο να δοθούν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες απαντήσεις, διότι χωρίς μελέτη των επιμέρους φακέλων και διεξοδική ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, οι όποιες απαντήσεις θα ήταν μάλλον ανεύθυνες. Επιπλέον ανέφερε ότι ναι μεν μέλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο η προστασία των μνημείων είναι κυρίως αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Συνεπώς, ρόλος της Περιφέρειας είναι να στηρίξει πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες προτάσεις των Δήμων εντάσσοντάς τις στον προγραμματισμό της και ενδεχομένως να συντονίσει ενέργειες του ίδιου του κράτους στην Περιφέρεια. Επιπλέον μπορεί και πρέπει στην διαβούλευση που θα γίνει για τον προγραμματισμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου, η Περιφέρεια να λάβει υπόψη τέτοιου είδους ανάγκες και να τις εντάξει στο στρατηγικό της σχεδιασμό, ούτως ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Ωστόσο, καμία υλοποίηση δεν είναι δυνατή αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος από πλευράς αδειοδοτήσεων και αν δεν υπάρχει η σχετική πρόταση. Καταλήγει δε ο κ. Διβάρης, ότι η ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων με τη δημιουργία ακόμα και πολιτιστικών διαδρομών ή την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού που θα επιτρέψει την προστασία μνημείων και εκκλησιών, είναι στις προτεραιότητές του συνδυασμού στον οποίο μετέχει. Για να υλοποιηθούν όμως όλα αυτά, χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων, ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και βέβαια η απαραίτητη πολιτική βούληση.

Ακολούθως στα ερωτήματα του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ιονίου και του Μουσείου – Οίκου απάντησε δημοσίως και ο επικεφαλής της «Δημοτικής Αναγέννησης» κ. Μάκης Μονιάς, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω εχθές επισκέφτηκε τα Πουλάτα και συνομίλησε με αρκετούς συγχωριανούς μας. Ο κ. Μονιάς επισήμανε ότι η διατήρηση, η ανάδειξη και η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας έχει γίνει ήδη αντικείμενο πολλών συζητήσεών στο πλαίσιο της δημοτικής κίνησης στην οποία ηγείται και για αυτό το λόγο το πρόγραμμά του την αναδεικνύει ως έναν απ’ τους βασικούς του στόχους. Μάλιστα τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, θεωρούν ζήτημα ύψιστης σημασίας τη διάσωση όλων αυτών των μνημείων, κτηρίων & παραδοσιακών οικισμών, που αποτελούν μια ζώσα παράδοση στο νησί μας. Ο πολιτισμός των ανθρώπων της Κεφαλλονιάς, σε όλες τις εκφάνσεις του, αποτελούν τη βαριά μας βιομηχανία και η αξιοποίησή του θα είναι ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο. Για το λόγο αυτό, συνεχίζει ο κ. Μονιάς, η «Δημοτική Αναγέννηση» έχει συμπεριλάβει στη Διακήρυξη Αρχών και Θέσεών της, αλλά και στο επιμέρους πρόγραμμα ανά δημοτική ενότητα, πολλές αναφορές σε σχέση με τα ζητήματα που το Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου και το Μουσείο – Οίκος έθεσε ως ερωτήματα και που αποτελούν ζητήματα συλλογικής δουλειάς και συνεργασίας όλων στα επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Από την πλευρά μας ως poulatakefalonias θεωρούμε σημαντικό να γίνεται δημόσια συζήτηση για τον πολιτιστικό και θρησκευτικό πλούτο της περιοχής μας, πολλώ δε μάλλον όταν ο πλούτος αυτός αφορά και στα Πουλάτα. Ωστόσο, ευκαιρίας δοθείσης θα θέλαμε να επισημάνουμε προς πάσα κατεύθυνση για ακόμη μια φορά, πως η αναστήλωση της εκκλησίας της Παναγίας της Αμυγδαλιώτισσας, εάν και εφόσον καταστεί εφικτή, θα πρέπει να γίνει συνδυαστικά με την συντήρηση του προσεισμικού της τέμπλου ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική παρέμβαση που θα προσδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό, εκκλησιαστικό και τουριστικό προϊόν του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

 

Μείνε συνδεδεμένος
1,093ΥποστηρικτέςΚάντε Like
280ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
206ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
188ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

gtag('config', 'UA-67453901-1');