14 C
Sami
ΑρχικήΘέματαΤο διακύβευμα των χθεσινών εκλογών και οι δηλώσεις των νικητών

Το διακύβευμα των χθεσινών εκλογών και οι δηλώσεις των νικητών

Με μεγάλη πρωταγωνίστρια την αποχή, ολοκληρώθηκε εχθές το βράδυ ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, νέα Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων εκλέχθηκε η εκ Ζακύνθου καταγόμενη και υποστηριζόμενη από τη Νέα Δημοκρατία κυρία Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλο, η οποία συγκέντρωσε το 60,1% των ψήφων έναντι 39,9% του υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλλονίτη νυν Περιφερειάρχη κυρίου Θεόδωρου Γαλιατσάτου που έλαβε το 39,9%. Σε επίπεδο Δήμου, πρώτος Δήμαρχος του νέου Δήμου Σάμης αναδείχθηκε ο κύριος Μάκης Μονιάς που συγκέντρωσε το 55,9% των ψήφων έναντι 44,1% του ανθυποψηφίου του κυρίου Στέλιου Σπαθή.

 

Τα αποτελέσματα στα Πουλάτα

Σε ότι αφορά στα Πουλάτα, για τις Περιφερειακές Εκλογές ψήφισαν συνολικά 130 εκλογείς, με τη συμμετοχή να φτάνει το 40,5% έναντι 31,4% στο Δήμο Σάμης, 36,3% στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλλονιάς και 39,1% σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Ο συνδυασμός «ΑΝΑΣΑ» με επικεφαλής τον κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο συγκέντρωσε 81 ψήφους επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, ήτοι ποσοστό 68,6% που είναι το υψηλότερο σε όλο το Δήμο Σάμης, ενώ ο συνδυασμός «Ιόνιο Δυνατά» με επικεφαλής την κα Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου έλαβε 37 ψήφους, ήτοι ποσοστό 31,4%.

Για τις Δημοτικές Εκλογές ψήφισαν συνολικά 137 εκλογείς με τη συμμετοχή να φτάνει το 42,7% έναντι 34,1% σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας Σάμης και 32,9% σε επίπεδο Δήμου Σάμης. Ο συνδυασμός «Ανοιχτοί Ορίζοντες» με επικεφαλής τον κ. Στέλιο Σπαθή συγκέντρωσε 68 ψήφους επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, ήτοι ποσοστό 51,9% ενώ ο συνδυασμός «Δημοτική Αναγέννηση» με επικεφαλής τον κ. Μάκη Μονιά συγκέντρωσε 63 ψήφους, ήτοι ποσοστό 48,1%.

 

Το διακύβευμα των εκλογών

Το διακύβευμα των χθεσινών εκλογών για τους δυο νικητές είναι να οδηγήσουν τα Επτάνησα και το Δήμο μας στη νέα εποχή, μέσα από μια δημιουργική σύνθεση απόψεων πέρα από ιδεολογίες ή τυχόν ιδεοληψίες. Εξάλλου, ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος απαιτεί ευρείες συναινέσεις. Άλλωστε με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου η κυρία Κράτσα καταλαμβάνει μόλις 12 από τις 41 έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο δε κύριος Μονιάς μόλις 7 από τις 21 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι κατά συνέπεια αντιληπτό ότι χωρίς συνεργασία δεν θα είναι τίποτα εφικτό και ο τόπος μας θα καταδικαστεί σε στασιμότητα.

Σε προσωπικό επίπεδο, η νέα Περιφερειάρχης θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις διασυνδέσεις της στα Ευρωπαϊκά Κέντρα αποφάσεων προς όφελος των νησιών μας με εισροή κονδυλίων, συμμετοχή σε προγράμματα και ενίσχυση της εξωστρέφειας της Περιφέρειάς μας. Άλλωστε αυτό ήταν και ένα εκ των βασικών της επιχειρημάτων. Παράλληλα να πολεμήσει το φαινόμενο του υδροκεφαλισμού που χαρακτηρίζει την Περιφέρειά μας, να κατανοήσει έγκαιρα τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε νησιού ξεχωριστά και να παλέψει για την εμπέδωση της ενότητας των Ιονίων κόντρα στις όποιες, αδύναμες ευτυχώς, διαλυτικές φωνές.

Για τον κύριο Μονιά τα πράγματα είναι εκ των πραγμάτων πιο δύσκολά, καθώς αναλαμβάνει τα ηνία του Δήμου μας σε ένα κομβικό σημείο για την αυτοδιοικητική του ιστορία, καθώς είναι αυτός που θα πρέπει να οργανώσει το νέο Δήμο και τις υπηρεσίες του και να τον καταστήσει οικονομικά και λειτουργικά βιώσιμο, εκμεταλλευόμενος τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του. Χάθηκε πολύς χρόνος και πολύτιμο κεφάλαιο τα προηγούμενα χρόνια και πλέον δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις ή εφησυχασμούς. Ωστόσο αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση που κάνει την επόμενη τετραετία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για όλους. Ο τόπος μας είναι μικρός, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και δεν υπάρχει χώρος για αντιπαλότητες ή κακώς εννοούμενο ανταγωνισμό. Μόνο συνεργασία και μόχθος για ένα καλύτερο αύριο. 

 

Οι δηλώσεις των νικητών

Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου: «Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας για τη μεγάλη νίκη που μας έδωσαν και το ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής που έστειλαν. Επιβράβευσαν τον αγώνα μας και την πρότασή μας για μια νέα εποχή στα Ιόνια Νησιά. Μας έδωσαν ισχυρή εντολή να διοικήσουμε σε μια κρίσιμη εποχή για την ανασυγκρότηση της χώρας μας. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο και ευκαιρίες. Βασικός μας στόχος είναι να ενώσουμε την κοινωνία μας. Η αυτοδιοίκηση αυτό πρέπει να υπηρετεί κι εμείς θα διοικήσουμε με ενότητα και συνεργασία. Για εμάς αυτό σημαίνει ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί κοιτάζοντας μπροστά. Η ΠΙΝ θα είναι φιλική, παραγωγική και αποτελεσματική για τους πολίτες. Να ευχηθώ ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη που εκφράσατε απόψε και θέλω να επαναλάβω πως ο στόχος μου είναι να σας κάνω υπερήφανους».

Μάκης Μονιάς: «Από τα βάθη της καρδιάς μου ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες της Ερύσσου, της Πυλάρου και της Σάμης που με τίμησαν με την ψήφο τους. Δεσμεύομαι ότι θα είμαι Δήμαρχος όλων, χωρίς διακρίσεις. Η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του Δήμου μας και επίλυσης των προβλημάτων των πολιτών. Στην προσπάθεια αυτή θα συνεργαστώ με όλους. Κανείς δεν περισσεύει».

 

Από την πλευρά μας ως poulatakefalonias συγχαίρουμε τόσο την κυρία Κράτσα όσο και τον κύριο Μονιά για την εκλογή τους και ευχόμαστε ολύψυχα καλή επιτυχία στο έργο τους!

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

Μείνε συνδεδεμένος
1,093ΥποστηρικτέςΚάντε Like
280ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
206ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
188ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

gtag('config', 'UA-67453901-1');