14.5 C
Sami
ΑρχικήΘέματαΤελικά, τι είδους τουρισμό θα θέλαμε στο Δήμο Σάμης;

Τελικά, τι είδους τουρισμό θα θέλαμε στο Δήμο Σάμης;

Και ενώ η τουριστική περίοδος οδεύει σιγά σιγά προς τη λήξη της και προφανώς δεν έχει ακόμη γίνει ταμείο για να διαπιστώσουμε σε τι επίπεδο κυμάνθηκαν οι εισπράξεις, διαβάσαμε σε άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Σταύρου Πουλερέ στο Menshouse, ότι την καλοκαιρινή σαιζόν του 2018 ο κάθε τουρίστας που επισκέφτηκε τη χώρα μας ξόδευε περίπου 520€. Ποσό μάλλον μικρό αν σκεφτούμε πως σε αυτό συνυπολογίζεται και το κόστος της διαμονής που είναι επίσης μειωμένη κατά μία ημέρα για κάθε επισκέπτη συγκριτικά με την περασμένη δεκαετία.

Έτσι λοιπόν, ο ελληνικός τουρισμός αναζητά τη φόρμουλα που θα φέρει ένα περισσότερο επικερδές αποτέλεσμα. Και αυτή η φόρμουλα φαίνεται να απομακρύνεται από την ποσότητα και να εστιάζει στην ποιότητα. Όπου ποσότητα είναι ο συνολικός αριθμός ξένων τουριστών και ποιότητα το τι περιλαμβάνει η τσέπη, η διάθεση και οι επιθυμίες τους. Και εν τέλει όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κύριος Πουλερές, το ζήτημα καταλήγει στο πόσες υπηρεσίες άνεσης μπορείς να παρέχεις σε μια συγκεκριμένη τιμή. Για αυτό η ελληνική τουριστική αγορά φαίνεται να έχει από καιρό προσανατολιστεί στο κυνήγι των λίγων και καλών. Αντί των 25-30 εκατομμυρίων τουριστών με 520€ κατά κεφαλή δαπάνη, ο στόχος θα μπορούσε να είναι τα 4-5 εκατομμύρια με 5 και 6 χιλιάδες ευρώ κατάθεση στον Έλληνα που δραστηριοποιείται στον τουρισμό και επαγωγικά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Επιπλέον επισημαίνεται στη συνέχεια του άρθρου, ότι για την προσέλκυση αυτών των τουριστών τα περισσότερα ελληνικά νησιά και συνολικά το επιχειρείν σε αυτά αρχίζει να φεύγει από την προσήλωση στα απλά Airbnb.

Η ανάδυση οικημάτων με ιδιωτική πισίνα, με παροχές προσωπικών σεφ, ή η παρουσία ενός κονσιέρζ, εξυπηρετητή σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά, που θα αναλαμβάνει να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη του τουρίστα έχοντας ένα δίκτυο συνεργατών, είναι μερικά στοιχεία που τείνουν να γίνουν must. Η Μύκονος και η Σαντορίνη που αποτελούν τους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, είναι μια άλλη κατηγορία την οποία θέλουν να κοιτάξουν ανταγωνιστικά αρκετά νησιά. Και εδώ ξεκινά το ενδιαφέρον για εμάς, καθώς η Κεφαλλονιά αναφέρεται ως ένα τέτοιο. Μάλιστα οι περισσότεροι τουριστικοί παράγοντες θεωρούν ότι ο τόπος μας είναι το επόμενο μεγάλο project αναβάθμισης του ξένου τουρισμού στην Ελλάδα, με κεντρομόλο δύναμη το Φισκάρδο. Αναφέρεται στο άρθρο ασφαλώς ότι η Κεφαλλονιά δεν διαθέτει, ούτε θέλει να αποκτήσει θα συμπληρώναμε εμείς, την ξέφρενη νυχτερινή ζωή της Μυκόνου για αυτό και δεν θα απευθυνθεί σε κοινό που επιζητά κάτι τέτοιο. Μπορεί να εστιάσει όμως σε οικογενειάρχες με ένα εισόδημα κοντά στα 8-10 χιλιάδες ευρώ το μήνα που δεν θα διστάσουν να δαπανήσουν για μια βδομάδα ακόμη και 5 χιλιάδες ευρώ τα οποία θα μεταφραστούν σε παροχές υψηλού επιπέδου.

Το παραπάνω άρθρο, αλλά και μια σειρά από εκτιμήσεις και αναλύσεις παραγόντων του τουρισμού, αποδεικνύουν περίτρανα αυτό που και εμείς ως poulatakefalonias.gr συστηματικά επισημαίνουμε. Τις τεράστιες προοπτικές που έχει ο τουρισμός στην Κεφαλλονιά και ιδιαίτερα στο Δήμο μας. Η Σάμη, η Έρισος και η Πύλαρος με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά αλλά και τους χώρους που απαιτούνται, δύναται να μετατραπούν σε έναν προορισμό για υψηλού εισοδηματικού επιπέδου τουρίστες. Να αποφύγουν δηλαδή το μαζικό τουρισμό που θα αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά τους χωρίς να προσφέρει τα ανάλογα οφέλη. Γιατί ουδείς σώφρον θα επιθυμούσε, για τους πλέον προφανείς λόγους, να μετατραπεί ο τόπος μας σε κακέκτυπο άλλων νησιών, γειτονικών και μη. Και για να επιτευχθεί αυτό, πέραν των σύγχρονων και πολυτελών καταλυμάτων χρειάζεται βελτίωση των υποδομών και εν γένει της εικόνας του Δήμου μας, όταν με το καλό βρει το βηματισμό του και αποκτήσει οικονομική αυτοτέλεια. Φυσικά απαιτείται ένα ευρύ πλέγμα δράσεων που θα ενισχύσουν αυτό που αποκαλούμε «εμπειρία» του επισκέπτη με φυσιολογικό επακόλουθο και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα για τον τόπο μας . Ενδεικτικά:

  • Έργα εξωραϊσμού σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας, όπως η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Σάμης και των κοινόχρηστων χώρων στα χωριά μας
  • Εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου και ιδιαίτερα της επαρχιακής οδού Σάμης – Αγίας Ευφημίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη μιας πλήρως ανεκμετάλλευτης αλλά και συνάμα προνομιούχου περιοχής
  • Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων με έμφαση στις υπηρεσίες ελλιμενισμού σκαφών σε Σάμη, Αγία Ευφημία και Φισκάρδο
  • Βελτίωση των υπηρεσιών υγείας τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτική βάση 
  • Εκμετάλλευση του φυσικού, ιστορικού και θρησκευτικού μας πλούτου με τη δημιουργία του Σπηλαιολογικού Πάρκου, την ανάδειξη της ακρόπολης της αρχαίας Σάμης, τη βελτίωση της εικόνας στο φρούριο της Άσου, ή ακόμη και την αναστήλωση των καλύτερα σωζόμενων προσεισμικών εκκλησιών μας όπως επί παραδείγματι η Παναγία η Αμυγδαλιώτισσα στα Πουλάτα
  • Βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με το τουριστικό προϊόν, αλλά και κάλυψη των κενών που όλοι μας έχουμε εντοπίσει και που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση ή τη διασκέδαση των τουριστών

Σε ότι αφορά στα Πουλάτα, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αναλογούν στο μελλοντικό τουριστικό γίγνεσθαι της περιοχής μας, με δεδομένη και την κοντινή απόσταση που τα χωρίζει από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση όλων μας. Το χωριό μας διαθέτει ήδη αρκετά ποιοτικά καταλύματα, αλλά και καταστήματα εστίασης που διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισμό, ενώ υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι χώροι που δύναται να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων μονάδων υψηλού επιπέδου. Συνδυαστικά με την αξιοποίηση των σπηλαίων μας, αλλά και την ανάδειξη της προσεισμικής μας ιστορίας, τα Πουλάτα μπορούν να καταστούν ένας ελκυστικός προορισμός για την κατηγορία των τουριστών που θα ήταν ίσως σκόπιμο να προσεγγίσουμε. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να καταστούμε απλησίαστος προορισμός για χαμηλότερα βαλάντια. 

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

Μείνε συνδεδεμένος
1,093ΥποστηρικτέςΚάντε Like
280ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
206ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
188ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

gtag('config', 'UA-67453901-1');