18.1 C
Sami
ΑρχικήΘέματαΔήμος Σάμης: Μια ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση

Δήμος Σάμης: Μια ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει για ακόμη μια φορά δημόσιος διάλογος σε σχέση με τη νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης, με παρεμβάσεις οι οποίες θα αφορούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ, στη θέσπιση ενός δικαιότερου συστήματος χρηματοδότησής τους και στον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Σε τοπικό ωστόσο επίπεδο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ενδεχόμενο κατάτμησης του Δήμου Κεφαλλονιάς, το όποιο αναζωπυρώθηκε μετά την πρόσφατη συνάντηση της βουλευτίνας του Νομού μας με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών.

Η συνάντηση αυτή και οι δηλώσεις της κυρίας Θεοπεφτάτου που ουσιαστικά επιβεβαίωσε την πρόθεση του Υπουργείου για το “σπάσιμο” του Δήμου μας, με ειδική αναφορά μάλιστα στην περίπτωση της Σάμης, στάθηκαν η αφορμή για ένα γαϊτανάκι δημόσιων τοποθετήσεων οι οποίες εστίαζαν στην επανασύσταση των Δήμων του νησιού μας στα Καποδιστριακά πρότυπα, κάποιες φορές δε και πέραν αυτών. Πρόκειται ασφαλώς για απόψεις απολύτως σεβαστές οι οποίες είναι χρήσιμες στο πλαίσιο του διαλόγου. Το ζητούμενο ωστόσο είναι κατά πόσον η ενδεχόμενη κατάτμηση του Δήμου μας πέραν από εφικτή λύση, σε μια καθιμαγμένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα, είναι και βιώσιμη. 

Στα Πουλάτα, όπως εξάλλου και στην ευρύτερη περιοχή, οι απόψεις ποικίλουν. Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι ο Δήμος Κεφαλλονιάς πρέπει να διατηρήσει την ενιαία του μορφή με δίκαιη ωστόσο κατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων. Εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η επανασύσταση του Δήμου Σάμης στα όρια της υφιστάμενης Δημοτικής Ενότητας θα ήταν η καλύτερη λύση ώστε να μένει στην περιοχή ο πλούτος που παράγεται. Τέλος, εκείνοι που θεωρούν ότι ένας νέος Δήμος στα όρια της πρώην επαρχίας Σάμης, ήτοι Σάμη, Πύλαρος και Έρισσος θα ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Άλλωστε η λύση αυτή φαίνεται ότι προκρίνεται από την πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού του νησιού μας και από την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας.

Κατά κοινή παραδοχή, τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληροί μια ομάδα Τοπικών Κοινοτήτων ή Δημοτικών Ενοτήτων ώστε να συστήσουν έναν Δήμο είναι:

  • Η έκταση που θα καταλαμβάνει
  • Ο μόνιμος πληθυσμός του
  • Η οικονομική του αυτοτέλεια
  • Η ιστορική και πολιτιστική του συνοχή

Το poulatakefalonias.gr επιχειρεί να αξιολογήσει επί του πρακτέου εάν ένας νέος Δήμος στα όρια της πάλαι ποτέ Επαρχίας Σάμης συμπεριλαμβανομένων των πρώην Δήμων Σάμης, Πυλάρου και Ερίσσου, πληροί τα παραπάνω κριτήρια. 

Στατιστικά στοιχεία 

Ο εν δυνάμει Δήμος Σάμης λοιπόν θα έχει έκταση 288,5 τχλ που αντιστοιχούν στο 36,7% της έκτασης της Κεφαλλονιάς, πληθυσμό βάσει της τελευταίας απογραφής 5.204 κατοίκους, δηλαδή το 14,5% του συνολικού πληθυσμού του νησιού μας και πυκνότητα 18 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Αν αυτά τα μεγέθη σας φαίνονται μικρά, επισημαίνουμε ότι 132 υφιστάμενοι Δήμοι της χώρας μας έχουν μικρότερη έκταση και 49 Δήμοι μικρότερο πληθυσμό. Μεταξύ αυτών και τρείς Δήμοι της Περιφέρειάς μας. Η Ιθάκη, οι Παξοί και το Μεγανήσι της Λευκάδας. Περισσότερο αραιοκατοικημένοι δε, είναι 50 Δήμοι. Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι η μέση έκταση ανά Δήμο στην Ελλάδα είναι 406 τχλ, ενώ ο μέσος πληθυσμός ανέρχεται σε 33.281 κατοίκους. 

Οικονομικά – ιστορικά στοιχεία

Σε οικονομικό επίπεδο ένας μελλοντικός Δήμος Σάμης κατά γενική εκτίμηση θα είναι αυτοτελής και βιώσιμος για τους παρακάτω βασικούς λόγους:

Έχει ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα, κυρίως κτηνοτροφία στην Πύλαρο και σε χωριά της Σάμης και ισχυρή τυροκομία με σύγχρονες τυροκομικές μονάδες. Επιπλέον διαθέτει αξιόλογη μελισσοκομία και παραγωγή ελαιολάδου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση των βιολογικών καλλιεργειών. 

Έχει σημαντική τουριστική ανάπτυξη με την κορωνίδα του τουριστικού μας προϊόντος το Φισκάρδο, την Άσσο, την Αγία Ευφημία και τη Σάμη, αλλά και δεκάδες καταλύματα σε όλη την επικράτεια του εν δυνάμει Δήμου. 

Με το κύριο λιμάνι της Κεφαλλονιάς, αυτό της Σάμης, που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα, την Ιταλία και προσεχώς με όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας, τρία τουριστικά αγκυροβόλια σε Σάμη, Φισκάρδο και Αγία Ευφημία που προσελκύουν το καλοκαίρι εκατοντάδες γιοτ και σκάφη αναψυχής και ένα αλιευτικό καταφύγιο επίσης στη Σάμη, ο Δήμος θα έχει σημαντικά έσοδα που μπορεί να επανεπενδύονται για την περαιτέρω ανάπτυξη των λιμενικών εγκαταστάσεων. 

Διαθέτει τις δύο διασημότερες παραλίες του νησιού, τον Μύρτο και την Αντίσαμο και τα σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες και αποφέρουν επίσης σοβαρή πρόσοδο στην τοπική κοινωνία. Αν μάλιστα υλοποιηθεί το έργο της δημιουργίας του Σπηλαιολογικού Πάρκου Σάμης, είναι αντιληπτό ότι αυτό θα δώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στην περιοχή, όπως επίσης η αξιοποίηση του φυσικού, ιστορικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου της περιοχής. 

Αλλά και ιστορικά η Σάμη έχει μια αξιοσημείωτη συνέχεια. Στην εποχή του Ομήρου όπου μνημονεύεται στην Οδύσσεια ως τμήμα του βασιλείου του Οδυσσέα. Στα ιστορικά χρόνια ως η σημαντικότερη πόλη – κράτος του νησιού και η μόνη που αντιστάθηκε στους Ρωμαίους καταφέρνοντας έως τον 2ο μ.Χ. αιώνα να επικρατήσει σε όλη την περιοχή που εκτείνεται γύρω από τα βόρεια και ανατολικά παράλια της Κεφαλλονιάς. Αλλά και στη σύγχρονη εποχή ως μια αρκετά ομοιογενής περιοχή με κοινά σημεία αναφοράς. 

Η περίπτωση των Πουλάτων

Το χωριό μας στο διάβα του χρόνου  ακολουθεί κοινή μοίρα με την περιοχή της Σάμης με την οποία συνδέεται ιστορικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά. Παρά το μέγεθός τους, τα Πουλάτα μπορούν να συμβάλουν με τον τρόπο τους στην οικονομική στήριξη του Δήμου, καθώς διαθέτουν αξιόλογη πρωτογενή παραγωγή συμπεριλαμβανομένης μιας σύγχρονης τυροκομικής μονάδας, ενώ τα τελευταία χρόνια το χωριό έχει κάνει άλματα στον τομέα του τουρισμού με σύγχρονα καταλύματα και καταστήματα εστίασης. Φυσικά δεν πρέπει να λησμονούμε και την περίπτωση του αναξιοποίητου σπηλαίου Αγγαλάκι που θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και φυσικά πηγή εσόδων αυτοτελώς ή στο πλαίσιο του σπηλαιολογικού πάρκου.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου Δήμου Σάμης στα όρια της πρώην επαρχίας Σάμης, αποτελεί μια λογική και κυρίως οικονομικά βιώσιμη λύση.

Πρόκειται για μια περιοχή ικανοποιητικά ομοιογενή η οποία πέραν των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, έχει τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας και των τουριστικών υπηρεσιών. Και επιπλέον διαθέτει ανθρώπους με όρεξη να δουλέψουν και να προσφέρουν στον τόπο τους.

 

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr    

Μείνε συνδεδεμένος
1,093ΥποστηρικτέςΚάντε Like
280ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
206ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
188ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

gtag('config', 'UA-67453901-1');