16.1 C
Sami
ΑρχικήΆλλες ειδήσειςΚαταγραφή, προστασία και ανάδειξη των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων του νησιού μας!

Καταγραφή, προστασία και ανάδειξη των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων του νησιού μας!

Μια πραγματικά αξιόλογη πρωτοβουλία ανέλαβε η ιστοσελίδα “Βιοποικιλότητα Κεφαλλονιάς” με τη βοήθεια του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και της ιστοσελίδας “Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλλονιάς & Ιθάκης”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και ο διαχειριστής της σελίδας Δασολόγος κ. Μιχάλης Ξανθάκης, στόχος της πρωτοβουλίας είναι σε πρώτη φάση η καταγραφή των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων του νησιού μας και ακολούθως η προστασία και η ανάδειξή τους αυτοτελώς ή στο πλαίσιο ελαιώνων. Η προσπάθεια αυτή έρχεται ουσιαστικά να καλύψει το κενό που υπάρχει στην προστασία των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων από ανθρώπινες παρεμβάσεις στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κεφαλλονιάς, αλλά και της προστασίας της πλούσιας βιοποικιλότητάς της.

Όπως αναφέρουμε και στην ενότητα “Φυσικό περιβάλλον” του poulatakefalonias.gr η αρχαιότερη μαρτυρία για την παρουσία της ελιάς στο νησί μας έρχεται από το σπήλαιο της Δράκαινας στην περιοχή του Πόρου η οποία χρονολογείται από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο (5.600 – 4.800 π.Χ.). Στο χωριό μας δε, σώζονται ελαιόδεντρα με περίμετρο που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τα 10 μέτρα, κάτι που αποδεικνύει την παλαιότητα του είδους στα Πουλάτα. Μάλιστα, ήδη ένα υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο του χωριού μας, αυτό της φωτογραφίας, έχει συμπεριληφθεί στη συλλογή φωτογραφιών της σελίδας.  

https://m.facebook.com/groups/1645031765786203?ref=content_filter

Με δεδομένο ότι τα Πουλάτα αποτελούν μια προικισμένη από τη φύση περιοχή η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως Σημαντική Περιοχή Πουλιών, μεγάλο μέρος της είναι εντός δικτύου Natura και ταυτόχρονα διαθέτει τεράστιο σπηλαιολογικό πλούτο, έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα βιοποικιλότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Για αυτό και χαιρετίζουμε την προσπάθεια της ιστοσελίδας η οποία ελπίζουμε να βρει τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση. Καλούμε δε όσους συγχωριανούς μας έχουν στην ιδιοκτησία τους ή έστω γνωρίζουν σημεία στα Πουλάτα όπου βρίσκονται υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, να ενημερώσουν σχετικώς.

 

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

Μείνε συνδεδεμένος
1,093ΥποστηρικτέςΚάντε Like
280ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
206ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
188ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

gtag('config', 'UA-67453901-1');