14.4 C
Sami
ΑρχικήΑγροτικές ειδήσειςΑνακοίνωση της Ε.Α.Σ. για τα ελαιόδεντρα

Ανακοίνωση της Ε.Α.Σ. για τα ελαιόδεντρα

Ανακοίνωση για ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας, αυτό του δάκου, εξέδωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, τονίζοντας την ανάγκη της πρόληψης και παρέχοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη βοήθεια στους παραγωγούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ε.Α.Σ.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι, σε μάστιγα εξελίσσεται το σοβαρό πρόβλημα της καταστροφής που προκαλεί στον ελαιόκαρπο ο δάκος τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη.

O δάκος ως μονόφαγο είδος έχει 3 με 4 γενεές το έτος. Οι ζημιές που προκαλούνται στον ελαιόκαρπο, οφείλονται στα νύγματα τα οποία ανοίγουν τα θηλυκά άτομα πάνω στον καρπό προκειμένου να εναποθέσουν τα αυγά τους. Επιπλέον σημαντικό πρόβλημα δημιουργούν οι δευτερογενείς προσβολές από μύκητες στους ήδη προσβεβλημένους από τον δάκο, καρπούς καθώς και στην ωοτοκία και άλλων εντόμων στο σημείο που εναπόθεσε ο δάκος το αυγό.

Τονίζεται ότι η αναλογία αρσενικών προς θηλυκά άτομα, η δεκτικότητα του ελαιόκαρπου προς ωοτοκία καθώς και οι ευνοϊκές συνθήκες για την ωοτοκία του δάκου, είναι παράγοντες που επηρεάζουν την λήψη απόφασης για την διενέργεια δράσεων καταπολέμησης του.

Το επιστημονικό προσωπικό του Ε.Α.Σ. στο Αργοστόλι, προσφέρει δωρεάν κατευθύνσεις στον Κεφαλλονίτη και Θιακό επαγγελματία αλλά και ερασιτέχνη Ελαιοπαραγωγό όσον αφορά την προσέλκυση και θανάτωση των ενήλικων ατόμων του δάκου πριν αυτά προλάβουν να ωοτοκήσουν στον ελαιόκαρπο.

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

Μείνε συνδεδεμένος
1,093ΥποστηρικτέςΚάντε Like
280ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
206ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
188ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

gtag('config', 'UA-67453901-1');