11.1 C
Sami
ΑρχικήΘέματαΚαλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά!

Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά!

Με αρκετή ζέστη αλλά και αφρικανική σκόνη υποδέχθηκε σήμερα το χωριό μας την Πρωτομαγιά. Αυτό φυσικά δεν μας εμπόδισε να χαρούμε την υπέροχη φύση και να φτιάξουμε στεφάνια με λουλούδια από τους κήπους και τους αγρούς των Πουλάτων.

Η σημασία βέβαια αυτής της γιορτινής ημέρας είναι διττή. Καταρχάς, αποτελεί ημέρα μνήμης για την αιματηρή εξέγερση των εργατών την 1η Μαΐου του 1886 στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι διεκδίκησαν μαζικά 8ωρη απασχόληση και καλύτερες συνθήκες εργασίας με κεντρικό σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ελεύθερος χρόνος, οχτώ ώρες ύπνο». Ως εργατική γιορτή καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου στο πλαίσιο του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι. Είναι δε η μοναδική επέτειος που γιορτάζεται την ίδια ημέρα σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας η 1η Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/68, αποτελεί υποχρεωτική αργία όταν κηρύσσεται ως τέτοια με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, διαφορετικά εντάσσεται στις προαιρετικές αργίες.

Επιπλέον, η πρώτη ημέρα του Μαΐου αποτελεί τη γιορτή των λουλουδιών και της άνοιξης και έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, τότε που οι εκδηλώσεις προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας και του Θεού Διόνυσου είχαν σκοπό να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης και κατ’ επέκταση το οριστικό τέλος του χειμώνα με τον ερχομό του καλοκαιριού. Το πιο διαδεδομένο έθιμο της ημέρα δε, η δημιουργία του Πρωτομαγιάτικου στεφανιού, ουσιαστικά μας συνδέει με την ελληνική παράδοση και συμβολίζει την αέναη και στενή σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά σε όλους!

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr 

Μείνε συνδεδεμένος
1,093ΥποστηρικτέςΚάντε Like
280ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
206ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
188ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

gtag('config', 'UA-67453901-1');