16 C
Sami
ΑρχικήΘέματαΤο νησί μας γιορτάζει την ένωσή του με την Ελλάδα

Το νησί μας γιορτάζει την ένωσή του με την Ελλάδα

21 Μαΐου 1864 – 21 Μαΐου 2018. 154 χρόνια από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα μετά από τέσσερεις και πλέον αιώνες κυριαρχίας Νορμανδών, Φράγκων, Ορσίνων, Ανδεγαύδων, Τόκων, Ενετών, Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων, αλλά και αυτονομίας ως Επτάνησος Πολιτεία και ακολούθως ως Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων.

Το όνειρο όλων των επτανησίων για ένωση με την μητέρα Ελλάδα, ήταν ουσιαστικά το επιστέγασμα μιας σειράς σκληρών διπλωματικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, με ωσεί παρόν το ελληνικό βασίλειο, αν και εν τέλει παρουσιάστηκε ως “προίκα” της Αγγλίας στο νέο βασιλιά Γεώργιο Α’. Αποτέλεσε δε την αφετηρία κοινής πορείας και κοινής ιστορικής μοίρας, με όλα τα υπέρ και τα κατά της, πολυπόθητης κατά τα άλλα, ενσωμάτωσης μιας σχετικά ευημερούσας οικονομικά και με μεγάλη πνευματική άνθηση περιοχής, με ένα ελληνικό κράτος που ακόμη προσπαθούσε να ορθοποδήσει. Ένα κράτος που αν και είχαν περάσει 36 χρόνια από την ανεξαρτησία του, ακόμη έκανε τα πρώτα του βήματα. Ωστόσο, η προσάρτηση σε αυτό των Επτανήσων, αποτέλεσε  την πρώτη επέκταση των συνόρων του μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
 
Το χωριό μας, παρόν πάντα στα μικρά και μεγάλα γεγονότα, συμμετείχε με τον τρόπο του τόσο στα πρώτά επαναστατικά – απελευθερωτικά κινήματα στην υπόδουλη Ελλάδα με αρκετούς προγόνους μας να περνούν στην Πελοπόννησο λαμβάνοντας μέρος στην πολιορκία της Πάτρας και σε άλλες επιχειρήσεις στη Γαστούνη, στην Τρίπολη, την Κόρινθο και το Μεσολόγγι, όσο και στον αιματηρό πολλές φορές αγώνα για την ένωση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ο συγχωριανός μας ιερέας και δημοδιδάσκαλος του γένους Κοσμάς Φλαμιάτος, που όντας υπέρμαχος της ενσωμάτωσης αντιστάθηκε κατά της αγγλικής κατοχής και ιδιαίτερα κατά της προσπάθειας των κατακτητών να εκπροτεσταντίσουν τον ντόπιο πληθυσμό.

Μια ιστορική λοιπόν ημέρα η σημερινή για όλους εμάς τους Κεφαλλονίτες και Επτανησίους εν γένει και το poulatakefalonias.gr εύχεται χρόνια πολλά, με την ελπίδα οι αγώνες και  οι ιδέες των ριζοσπαστών προγόνων μας να αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον. 

 

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr 

Μείνε συνδεδεμένος
1,093ΥποστηρικτέςΚάντε Like
280ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
206ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
188ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

gtag('config', 'UA-67453901-1');