14 C
Sami
ΑρχικήΘέματαΠαγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και στα Πουλάτα έχουμε κάθε λόγο να την τιμούμε!

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και στα Πουλάτα έχουμε κάθε λόγο να την τιμούμε!

Η μάχη κατά της ρύπανσης από το πλαστικό είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που γιορτάζουμε σήμερα, με την προτροπή να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, ώστε να μειώσουμε το βαρύ φορτίο της πλαστικής ρύπανσης στο φυσικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση στη δική μας υγεία. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το διαχρονικό μήνυμα της ημέρας είναι να βγούμε έξω στη φύση, να εκτιμήσουμε την ομορφιά και τη σημασία της και να ανταποκριθούμε στο πανανθρώπινο κάλεσμα να προστατεύσουμε τη γη που όλοι μας μοιραζόμαστε.

 

Περιβάλλον και Πουλάτα

Αν και δεν αποτελούμε παρά μια κουκίδα στο χάρτη, το χωριό μας έχει πραγματικά κάθε λόγο να τιμά την ημέρα αυτή, καθώς τα Πουλάτα είναι ένας ευλογημένος από τη φύση τόπος. 

Χτισμένα σε ένα καταπράσινο, παρθένο και πεντακάθαρο περιβάλλον που συνδυάζει αρμονικά και σε ελάχιστη απόσταση βουνό, κάμπο και θάλασσα, τα Πουλάτα διαθέτουν συν τοις άλλοις ένα δίκτυο εντυπωσιακών σπηλαίων και βαράθρων που αποτελούν ένα μοναδικό και απείρου κάλλους μνημείο της φύσης. 

Ταυτόχρονα, τα Πουλάτα όντας ένας οικισμός με συνεχή ανθρώπινη παρουσία από τη μέση παλαιολιθική εποχή, έχουν αποδείξει στο διάβα του χρόνου την αγάπη και το σεβασμό τους στη φύση και το περιβάλλον.

Μεγάλο μέρος του χωριού μας έχει ενταχθεί στο Δίκτυο “Natura 2000” ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (Τ.Κ.Σ.) στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου περιοχών με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Πουλάτων, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, θεωρείται Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (Σ.Π.Π.) ως μέρος ενός επίσης Διεθνούς Δικτύου Περιοχών (νούμερο 85 στο χάρτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας) ζωτικών για τη διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιότοπους για την επιβίωση τους.

Τέλος, από το 2007 το σπήλαιο Αγγαλάκι έχει ενταχθεί από τη W.W.F. στο πρόγραμμα «Προστασία των υγροτόπων των νησιών της Ελλάδας» έχοντας χαρακτηρισθεί ως ένας από τους 803 υγροτόπους της νησιωτικής Ελλάδας και ένας από τους 21 της Κεφαλλονιάς.

 

Τι ακριβώς είναι όμως η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος;

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει θεσμοθετηθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και γιορτάζεται κάθε έτος στις 5 Ιουνίου. Ο εορτασμός αυτός μας υπενθυμίζει τις ήδη λεπτές ισορροπίες του πλανήτη μας και το γεγονός ότι το μέλλον του, όπως και αυτό της ύπαρξής μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Το ξέρατε ότι;

Το περιβαλλοντικό ή οικολογικό αποτύπωμα του χωριού μας, ως μια μικρή κοινωνία, είναι σχεδόν μηδενικό. Το ξέρατε ωστόσο, σε σχέση και με το φετινό θέμα της ημέρας, ότι σύμφωνα με στοιχεία του National Geographic:

  • Περισσότερα από 5 τρισ. κομμάτια πλαστικού επιπλέουν στους ωκεανούς μας;
  • Το 73% των απορρήτων στις παραλίες παγκοσμίως είναι από πλαστικό;
  • Πάνω από 40% του πλαστικού είναι μιας χρήσης και δεν επαναχρησιμοποιείται;
  • Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσει το 1,12 δισ. τόνους το 2050;
  • Μια πλαστική σακούλα χρειάζεται  55 χρόνια ώστε να αποσυντεθεί;
  • Μια πλαστική σακούλα μπορεί να παγιδέψει ένα ζώο περισσότερες από μία φορές;
  • Έως το 2050 όλα τα είδη θαλασσινών πτηνών θα τρώνε πλαστικό;
  • Έως το 2050 το βάρος των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς θα ξεπεράσει το βάρος των ψαριών;

 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Να αρνούμαστε τα προϊόντα που μας δίδονται δωρεάν και καταλήγουν σχεδόν άμεσα στα σκουπίδια

Να περιορίσουμε το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης

Να επαναχρησιμοποιούμε και να επιδιορθώνουμε τα προϊόντα αντί να τα αντικαθιστούμε με καινούργια

Να ανακυκλώνουμε τα προϊόντα που μπορούν να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο ζωής

 

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

Μείνε συνδεδεμένος
1,093ΥποστηρικτέςΚάντε Like
280ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
206ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
188ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

gtag('config', 'UA-67453901-1');