19.1 C
Sami
ΑρχικήΘέματαΠαγκόσμια ημέρα των ζώων και στα Πουλάτα την αφιερώνουμε στον Τεό!

Παγκόσμια ημέρα των ζώων και στα Πουλάτα την αφιερώνουμε στον Τεό!

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου σήμερα και ο πλανήτης γιορτάζει την Παγκόσμια ημέρα των ζώων. Μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία και στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Αυτή την ημέρα επιλέξαμε να ασχοληθούμε με ένα περιστατικό που τον Ιούλιο απασχόλησε έντονα τη φιλοζωική κοινότητα της χώρας και που είχε έμμεσο και δυστυχώς αρνητικό πρωταγωνιστή το χωριό μας. Ένα περιστατικό που μας προβλημάτισε έντονα και που συνειδητά επιλέξαμε να αναδείξουμε σε δεύτερο χρόνο. Συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου, παραμονή της εορτής του πολιούχου μας, εντοπίστηκε από διερχόμενο πεζοπόρο στους Αγίους Θεοδώρους, περιοχή εντός των διοικητικών ορίων των Πουλάτων, κουτάβι δεμένο σε πλαστική σακούλα και πεταμένο στο βάραθρο από ύψος 50 μέτρων. Το σκυλάκι που έγινε αντιληπτό από το κλάμα του, ευτυχώς ήταν καλά στην υγεία του χωρίς να έχει υποστεί κάποιο τραυματισμό, όπως αργότερα διαπίστωσε και Ο συγχωριανός μας κτηνίατρος της Σάμης στον οποίο και διακομίστηκε για τις πρώτες βοήθειες.

Το περιστατικό συνοδευόμενο από φωτογραφικό υλικό, αρχικά κοινοποιήθηκε στο facebook και ακολούθως μέσω των εκατοντάδων αναδημοσιεύσεων κατέληξε να φιγουράρει σε μεγάλα ενημερωτικά site και φιλοζωικά φόρα. Το αποτέλεσμα ήταν για αρκετές ημέρες τα Πουλάτα να αναφέρονται ως ο τόπος μαρτυρίου ενός αθώου ζώου που πήρε το όνομα Τεό χάριν του βαράθρου στο οποίο βρέθηκε.

Φυσικά και ουδείς γνωρίζει αν ο δράστης της αποτρόπαιας αυτής πράξης είναι συγχωριανός μας. Ούτε αν πρόκειται για κάτοικο της ευρύτερης περιοχής, διερχόμενο ή επισκέπτη. Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι η γεωγραφική προέλευσή του. Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει, είναι το γεγονός ότι εν έτη 2018 υπάρχουν άνθρωποι που δεν δείχνουν το στοιχειώδη σεβασμό στη ζωή και την αξιοπρέπεια των ζώων και πράττουν κατά τρόπο που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω. Άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται ότι τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης και ότι όλοι μας οφείλουμε ή καλύτερα υποχρεούμαστε να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε.

Ο διερχόμενος σωτήρας του σκύλου, ο άνθρωπος που βρέθηκε στο κατάλληλο  σημείο την κατάλληλη ώρα, δεν ήταν άλλος από τον ιδιοκτήτη της Kefalonian Wild Nature Κώστα Βιτωράκη. Ένας λάτρης της φύσης αλλά και του χωριού μας, το οποίο αναδεικνύει τόσο μέσα από τις δράσεις της εταιρείας του, όσο και από τις υπέροχες φωτογραφίες του σπηλαιολογικού μας πλούτου που κάνουν κατά καιρούς το γύρο του διαδικτύου και όχι μόνο.

Το poulatakefalonias.gr επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Βιτωράκη ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό για όλους τους κατοίκους της Σάμης. Ότι πολλά σπήλαια και βάραθρα, και η περιοχή μας έχει πολλά, έχουν μετατραπεί από ασυνείδητους σε σκουπιδότρυπες όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στις οποίες πετάνε σκουπίδια αλλά και ψόφια ζώα. Ωστόσο το περιστατικό με τον Τεό ήταν για αυτόν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. 

Πέραν όμως από την αποτρόπαιη πράξη εις βάρος του Τεό εν προκειμένω και την κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων γενικότερα, ο κ. Βιτωράκης αναδεικνύει και την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος, με τη μόλυνση των βαράθρων και κατ’ επέκταση του οικοσυστήματος της περιοχής. Μάλιστα προτείνει σε συνεργασία με την Τοπική μας Κοινότητα και το Δήμο Κεφαλλονιάς να αναληφθεί πρωτοβουλία καθαρισμού των βαράθρων, αλλά και δράσεις για την εν γένει προστασία τους. Φυσικά πρόκειται για πρόταση που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και θα την στηρίξουμε με κάθε τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα αν είμαστε φιλόζωοι ή όχι, αν έχουμε στην κατοχή μας κατοικίδια, οικόσιτα ή αναπαραγωγικά ζώα, θα πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματά τους και ταυτόχρονα να αποτρέπουμε άλλους από το να ενεργούν κατά τρόπο απάνθρωπο και παραβατικό. Όποιο και αν είναι το κίνητρό τους. 

 

Τι ακριβώς όμως είναι η παγκόσμια ημέρα των ζώων;

Η Παγκόσμια ημέρα των ζώων αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών του Γερμανού συγγραφέα και εκδότη περιοδικού για ζώα Heinrich Zimmermann, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια ημέρα ζώων στις 24 Μαρτίου του 1925 στο Βερολίνο. Η 4η Οκτωβρίου επιλέχθηκε από τον Zimmermann το 1929 ώστε να συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Τελικά οι προσπάθειές του βρήκαν ανταπόκριση τον Μάιο του 1931 στο συνέδριο των περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία όπου και καθιερώθηκε επισήμως ο εορτασμός, με στόχο την ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων για τα υπό εξαφάνιση ζώα αρχικώς και ακολούθως για όλα τα ζώα του πλανήτη.

 

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

(Οι φωτογραφίες είναι από το Facebook του κ. Βιτωράκη)

Μείνε συνδεδεμένος
1,093ΥποστηρικτέςΚάντε Like
280ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
206ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
188ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

gtag('config', 'UA-67453901-1');