12.7 C
Sami
ΑρχικήΘέματαΑς γίνει η ανακύκλωση στο χωριό μας πράξη ευθύνης

Ας γίνει η ανακύκλωση στο χωριό μας πράξη ευθύνης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία αλλά και πρόταση λάβαμε πριν από λίγες ημέρες στο poulatakefalonias.gr από την συγχωριανή μας Liz White, με αφορμή δημόσιο διάλογο στη σελίδα Kefalonia Information Board στην οποία είναι μέλος. Πρόκειται για το πάντα επίκαιρο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα της ανακύκλωσης.

Είναι γεγονός βέβαια ότι στην Κεφαλλονιά, σε αντίθεση με άλλα μέρη της χώρας, έχουμε λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών από τη δεκαετία του 1980 κιόλας. Ωστόσο, όλους μας έχει προβληματίσει κατά καιρούς αν τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώνουμε στους ειδικούς κάδους πράγματι ανακυκλώνονται, προσδίδοντας αξία στην οικολογική αυτή πράξη μας.

Όπως μας ενημέρωσε η Liz στο μήνυμα που μας απέστειλε, στην Κεφαλλονιά λειτουργεί κέντρο ανακύκλωσης κοντά στο χωριό Ζόλα και μάλιστα το 2018 ανακυκλώθηκε στο νησί μας διπλάσια ποσότητα απορριμμάτων από το προηγούμενο έτος, κινούμενη ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους περίπου 30.000 τόνους απορριμμάτων που παράγουμε ετησίως. Θα πρέπει δε στα Πουλάτα να συνεχίσουμε και γιατί όχι να εντείνουμε την προσπάθεια ανακύκλωσης και να εναποθέτουμε στους ειδικούς κάδους αποκλειστικά και μόνο ανακυκλώσιμα υλικά. Καταλήγει μάλιστα με την ευχή να αποτελέσει το χωριό μας ένα καλό παράδειγμα για το πώς μια μικρή κοινότητα μπορεί να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση του αποτυπώματος της Κεφαλλονιάς.

Από μια σύντομη έρευνα που κάναμε, η Liz προφανώς αναφέρεται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή Παλλοστή της Θηνιάς και είναι ιδιοκτησία της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλλονιάς & Ιθάκης ΟΤΑ, με μετόχους το Δήμο Κεφαλλονιάς και το Δήμο Ιθάκης. Ο χώρος μάλιστα διαθέτει όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, όπως σύστημα συλλογής, μονάδα επεξεργασίας στραγγιδίων, ζυγιστήριο με μονάδα καταγραφής, σύστημα μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων και βιολογικής ιλύος κ.α. Επιπλέον, η Ε.Δ.Α. Κεφαλλονιάς & Ιθάκης έχει συνάψει από το 2008 σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών όπως χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο, τα οποία συλλέγονται από τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, σαν αυτούς που έχουμε στο χωριό μας, και εναποθέτονται σε διαμορφωμένο χώρο κοντέινερ στο ΧΥΤΥ. Κατόπιν, με έξοδα της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, μεταφέρονται στο κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Πάτρα. 

Για να γίνει σε όλους μας κατανοητή η διαφορά μεταξύ ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και συνεπώς μεταξύ απορριμμάτων και υπολειμμάτων, επισημαίνουμε ότι με τον όρο υπολείμματα εννοούμε τα σκουπίδια που έχουν υποστεί μία συγκεκριμένη διαδικασία πριν καταλήξουν σε ταφή. Αρχικά, γίνεται μια πρώτη διαλογή για τα είδη που πιθανόν ανακυκλώνονται, κατόπιν ότι περισσέψει συμπιέζεται για να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και τέλος υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία και συγκέντρωση για καύση ή πυρόλυση. Ότι απομένει από αυτή τη διαδικασία ονομάζεται υπόλειμμα.

Τέλος, στην Κεφαλλονιά έχει τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα και για την συλλογή – αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει λαμπτήρες και ηλεκτρικές συσκευές. Μάλιστα στην περιοχή μας, κάδοι για λαμπτήρες έχουν τοποθετηθεί στο δημοτικό κατάστημα Σάμης.

Σε κάθε περίπτωση, για να λειτουργήσει το σύστημα της ανακύκλωσης χρειάζεται μια σωστή και συνεχής ενημέρωση των πολιτών. Και αυτό θα πρέπει να συμβεί συνδυαστικά από τις αρμόδιες αρχές, τα μέσα ενημέρωσης και τους συνειδητοποιημένους σε θέματα περιβάλλοντος πολίτες, όπως η Liz, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την ευαισθησία της αλλά και την αφορμή που μας έδωσε να ασχοληθούμε με το θέμα. Γιατί όπως αναφέρουμε και στον τίτλο του άρθρου, η ανακύκλωση είναι πράξη ευθύνης και σεβασμού στο περιβάλλον και τον πολιτισμό. 

 

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

Μείνε συνδεδεμένος
1,093ΥποστηρικτέςΚάντε Like
280ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
206ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
188ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

gtag('config', 'UA-67453901-1');