18.1 C
Sami
ΑρχικήΑνακοινώσειςΑύριο η εκδήλωση στη Σάμη για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Αύριο η εκδήλωση στη Σάμη για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Είναι γεγονός ότι η ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε μια τεράστια γεωπολιτική σκακιέρα από την προσδοκία για τη μετεξέλιξή της σε πηγή προμήθειας υδρογονανθράκων, κυρίως δε φυσικού αερίου. Μάλιστα η Ελλάδα καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στο νέο αυτό ενεργειακό σκηνικό, καθώς στο θαλάσσιο κυρίως χώρο της φαίνεται πως υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ενεργειακού πλούτου που έχουν κινήσει το διεθνές ενδιαφέρον. Μάλιστα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων και στο Ιόνιο, με πολλές εταιρείες να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στις έρευνες και προφανώς στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τι ακριβώς όμως θα σήμαινε για την Κεφαλλονιά και την ευρύτερη περιοχή αν λίγα μίλια από τις ακτές μας βλέπαμε να εγκαθίστανται πλατφόρμες εξόρυξης; Τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στην οικονομία, το περιβάλλον, τη σεισμική δραστηριότητα και εν τέλει τη ζωή μας;

Σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν καταξιωμένοι επιστήμονες, σε μια πραγματικά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση αύριο Σάββατο στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου της Σάμης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών Επαρχίας Σάμης σε συνδιοργάνωση με πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της περιοχής μας.

Το θέμα είναι ασφαλώς ζωτικής σημασίας για όλους μας και για αυτό και καλούμε όλους τους συγχωριανούς μας να παραβρεθούν στην εκδήλωση, να παρακολουθήσουν τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις γιατί όχι να απευθύνουν τα ερωτήματά τους. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση των διοργανωτών:

Καλούνται οι κάτοικοι της επαρχίας Σάμης αλλά και κάτοικοι από όλες τις περιοχές  του νησιού, που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να συμμετέχουν σε συζήτηση που θα ακολουθήσει, στην κεντρική εκδήλωση με θέμα τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο (πετρέλαιο- φυσικό αέριο).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 23 του Φλεβάρη, Σάββατο ώρα 6:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου της Σάμης και αποτελεί την αρχή μιας προσπάθειας ενημέρωσης των πολιτών της περιοχής μας για τις συνέπειες που θα υπάρξουν από αυτές τις επεμβάσεις, στο περιβάλλον, στην οικονομία, στην καθημερινότητα. Πόσο θα επηρεάσουν το παρόν αλλά ιδιαίτερα το μέλλον του νησιού και των επόμενων γενιών κατοίκων, των παιδιών μας;

Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η εκδήλωση είναι ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τους νέους και τις νέες μαθητές και μαθήτριες και προτρέπουμε τις σχολικές κοινότητες να συμμετέχουν. Επίσης οι νέοι και νέες επαγγελματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους, πρέπει να ενημερωθούν για να μπορούν να αγωνιστούν να κερδίσουν το μέλλον που ονειρεύονται  και που κανένας δεν προτίθεται να τους χαρίσει. Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, αλλά και οι υπόλοιποι επαγγελματίες θα αποκομίσουν πολύτιμες πληροφορίες που αφορούν το επιχειρηματικό τους μέλλον μακροπρόθεσμα και όχι τις βραχυπρόθεσμες δολωματικές  μικροοφέλειες. Όλους όμως μας αφορά η ενημέρωση για το πώς και ποια θα είναι η ζωή μας μετά από τέτοιου είδους επεμβάσεις στην περιοχή μας. Μια σωστή ενημέρωση που θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε τις κατάλληλες δράσεις.

Έμφαση στην εκδήλωση προσδίδουν οι καταξιωμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές:

  • Ο  κ. Άκης  Τσελέντης – Καθηγητής σεισμολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • O κ. Δημήτρης Ιμπραήμ – Μέλος της WWF,
  • H κ. Άννα – Μαρία  Ρέννερ – Μέλος της Greenpeace και
  • Ο κ. Σταύρος Αντύπας – Νομικός. 

 Συνδιοργανώνουμε  δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός, η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάμης «Αιγιαλός»,  ο  Α.Σ. ΙΟΝΙΟΣ,  ο  Ν.Ο. Σάμης,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζερβάτων « Αγ. Ιωάννης» και  ο Πολιτιστικός Ενωτικός Σύλλογος Γριζάτων «Ηλίας Ζερβός».

Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης.

 

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

Μείνε συνδεδεμένος
1,093ΥποστηρικτέςΚάντε Like
280ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
206ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
188ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

gtag('config', 'UA-67453901-1');