ΠΡΟΣΩΠΑ

Κοσμάς Φλαμιάτος…

Ο Κοσμάς Φλαμιάτος γεννήθηκε στα Πουλάτα το 1786 και θεωρείται ως ένας από τους νεότερους δημοδιδάσκαλους του γένους. Ο πατέρας του Ανδρέας υπήρξε ιερέας και εκπαιδευτικός, όπως άλλωστε και ο ίδιος, ο οποίος δίδαξε σε χωριά του νησιού. Είχε τη φήμη λόγιου ανθρώπου, παθιασμένου ιεροκήρυκα και κοσμοκαλόγερου.

Υπέρμαχος της ανεξαρτησίας των Επτανήσων, αντιστάθηκε κατά της αγγλικής κατοχής και ιδιαίτερα κατά της προσπάθειας των κατακτητών να εκπροτεσταντίσουν τον ντόπιο πληθυσμό. Οι Άγγλοι προκειμένου να τον προσεταιριστούν, του πρόσφεραν την έδρα των εκκλησιαστικών σπουδών στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας, θέση την οποία και φυσικά αρνήθηκε.

Το 1837 μεταβαίνει στην Πάτρα, όπου με ορμητήριο το Μέγα Σπήλαιο των Καλαβρύτων αναπτύσσει σε ολόκληρη την Πελοπόννησο δριμεία κριτική εναντίον των αγγλόφιλων, αλλά και της κυβέρνησης του ανεξάρτητου πλέον ελληνικού κράτους.

Ο αγώνας του εστιάστηκε κατά των διώξεων του μοναχισμού και του ξενόφερτου τρόπου ζωής τον οποίο και θεωρούσε υπεύθυνο για την αλλοίωση του ορθόδοξου φρονήματος,  στο να βαπτιστεί ορθόδοξος ο Βασιλιάς Όθωνας και να επανασυνδεθεί η εκκλησία της Ελλάδας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά το σχίσμα του 1850.

Το 1840 συνέγραψε το βιβλίο «Φωνή Ορθοδοξίας περί των μελλόντων, καθώς και επιστολές προς τους εν Αγίω Όρει πατέρων» με διδαχές και προφητείες όπως η αλλαγή του ημερολογίου από Ιουλιανό σε Γρηγοριανό 75 χρόνια πριν αυτό συμβεί.

Το 1850 συλλαμβάνεται στην Πάτρα μαζί με άλλους 150 λαϊκούς, κληρικούς και καλόγερους ως αρχηγοί και υποκινητές ανταρσίας, καθότι άπαντες μέλη της Φιλορθόδοξης Εταιρείας  και φυλακίζεται χωρίς να περάσει από δίκη. Έγκλειστος των φυλακών εκάρη μοναχός και τον Απρίλιο του 1852 δηλητηριάσθηκε, πιθανόν από αγγλόφιλους. Σύμφωνα με άλλες πηγές η σύλληψη του έγινε στη Λακωνία, δικάστηκε στην Αθήνα και εξορίστηκε σε μοναστήρι της Άνδρου για “εκκλησιαστικό σωφρονισμό” όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Η ζωή και το έργο του Κοσμά Φλαμιάτου, καθώς και ένα άγνωστο μέχρι τότε στιχούργημα του, περιγράφονται  στο βιβλίο “Κοσμάς Φλαμιάτος & Παπουλάκος – Στις φυλακές Αράπη του κάστρου του Ρίου” του καθηγητή Αλέξιου Παναγοπουλου (έκδοση του 2008). Μέσα από το βιβλίο αναδεικνύεται ο τόπος που έδρασε και απεβίωσε ο Φλαμιάτος και η προσπάθεια του να διαπαιδαγωγήσει και αφυπνίσει τον πληθυσμό της περιοχής για την επικινδυνότητα, κατά τον ίδιο, των προτεσταντικών και δυτικών προτύπων διακυβέρνησης της εποχής


John Varvatos…

Με καταγωγή από τα Πουλάτα, ο γεννημένος στο Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών John Varvatos, θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς στο χώρος της ανδρικής μόδας.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1983 στον οίκο μόδας Ralph Lauren στον οποίο και εργάστηκε μέχρι και το 1990 όπου και ανέλαβε επικεφαλής του ανδρικού σχεδιασμού της Calvin Klein λανσάροντας μεταξύ άλλων τη διάσημη σειρά εσωρούχων C.K.

Το 1995 επέστρεψε στη Ralph Lauren ως head ανδρικής μόδας, δημιουργώντας την Polo Jeans Company, θέση στην οποία έμεινε μέχρι και τα τέλη του 1999, έτος που ίδρυσε στη Νέα Υόρκη τη δική του εταιρεία ανδρικών ενδυμάτων, αξεσουάρ και αρωμάτων.

Παράλληλα, από το 2001 σχεδιάζει την high-end σειρά των παπουτσιών Converse All Star, ενώ το 2013 συνεργάστηκε με την αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler για το σχεδιασμό του μοντέλου Chrysler 300C limited edition. Συνεργασία η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για τη δημιουργία και άλλων ειδικών εκδόσεων.

O John Varvatos έχει βραβευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ως κορυφαίος σχεδιαστής ανδρικής μόδας το 2001 και το 2005, ενώ το 2007 ως σχεδιαστή της χρονιάς.

Εκτός της πλούσιας επαγγελματικής του δραστηριότητας, διακρίνεται και για το φιλανθρωπικό του έργο, ενώ σε όλες του τις συνεντεύξεις δεν παραλείπει να αναφέρεται στην ελληνική και δη κεφαλλονίτικη καταγωγή του.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή να τον γνωρίζουμε από κοντά και να τον φιλοξενήσουμε στον τόπο που ο ίδιος διαφημίζει σε όλα τα πλάτη και μήκη της γής.