Η ακτινογραφία των χθεσινών εκλογών στα Πουλάτα

0
157

Ομαλά και χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε εχθές το βράδυ η τετραπλή εκλογική διαδικασία για τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στις οποίες κληθήκαμε να συμμετέχουμε. Αυτό που μας έκανε πάντως τη μεγαλύτερη εντύπωση σε τοπικό επίπεδο, ήταν η μεγάλη συμμετοχή η οποία στα Πουλάτα έφτασε μέχρι και το 56% που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρονών, η υψηλότερη στο Δήμο Σάμης και μια από τις υψηλότερες, αν όχι η υψηλότερη σε Παγκεφαλληνιακό επίπεδο. Ωστόσο φάνηκε πως τα δύο διαφορετικά Εκλογικά Τμήματα λειτούργησαν αποτρεπτικά για αρκετούς ψηφοφόρους, καθώς ενώ για τις Δημοτικές Εκλογές που διενεργήθηκαν στο Κοινοτικό Γραφείο ψήφισαν 183 άτομα, για τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές Εκλογές που διενεργήθηκαν στο καφενείο της κ. Ευρώπης Φιλιππάτου ψήφισαν 14 άτομα λιγότερα!

Κοινοτικές Εκλογές 

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, νέα πρόεδρος της Κοινότητας Πουλάτων αναδείχθηκε η κυρία Γεωργία Φλαμιάτου – Φιοραβάντε η οποία επί 168 εγκύρων ψηφοδελτίων έλαβε 97 ψήφους (57,7%), έναντι 55 ψήφων (32,7%) που έλαβε ο κύριος Παναγιώτης Τουλάτος και 16 ψήφων (9,6%) που έλαβε ο κύριος Άγγελος Τουλάτος. Εντύπωση σε όλους μας πάντως έκανε ο αριθμός των άκυρων ψηφοδελτίων που έφτασαν τα 11, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά. Τέλος, η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 55,9% καθώς ψήφισαν 181 από τους συνολικά 324 εγγεγραμμένους εκλογείς. 

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η κυρία Φλαμιάτου, που ειρήσθω εν παρόδω γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία των Πουλάτων, δέχτηκε τα συγχαρητήρια των συγκεντρωμένων έξω από το Εκλογικό Τμήμα συγχωριανών μας και εμφανώς χαρούμενη αλλά και συγκινημένη δήλωσε στο poulatakefalonias ότι ευχαριστεί όλοθερμα όλους όσοι την στήριξαν και ότι θα εργαστεί σκληρά για την πρόοδο και την ανάπτυξη του χωριού μας με μεθοδικότητα και ασφαλώς συνεργασία με την επόμενη Δημοτική αρχή. Μάλιστα έχει σχεδιάσει, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε, ένα ρεαλιστικό σχέδιο για το χωριό μας το οποίο και θα αλλάξει επί τα βελτίω την εικόνα των Πουλάτων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, δηλώσεις στο poulatakefalonias έκανε και ο εκ των υποψηφίων κύριος Παναγιώτης Τουλάτος ο οποίος και συνεχάρη θερμά την νέα Πρόεδρο των Πουλάτων για την εκλογή της και δεσμεύτηκε να στηρίξει το έργο της με όλες του τις δυνάμεις. Ταυτόχρονα ευχαρίστησε με τη σειρά του θερμά όλους όσοι τον τίμησαν με τη ψήφο τους, αλλά και όσους δεν τον επέλεξαν, καθώς στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του χωριού μας δεν περισσεύει κανείς, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε. Τα συγχαρητήριά του στη νέα Πρόεδρο έδωσε ασφαλώς και ο δεύτερος ανθυποψήφιός της κ. Άγγελος Τουλάτος. 

Δημοτικές Εκλογές

Σε ότι αφορά στις Δημοτικές Εκλογές η συμμετοχή έφτασε το 56,5% καθώς το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν 183 ψηφοφόροι με τα αποτελέσματα να διαμορφώνονται ως εξής:

Πρώτος στην προτίμηση των συγχωριανών μας ψηφοφόρων αναδείχθηκε ο συνδυασμός «Ανοιχτοί Ορίζοντες» με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Σπαθή Στέλιο που έλαβε 66 ψήφους (36,9%) και ακολούθησαν ο συνδυασμός «Δημοτική Αναγέννηση» με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Μονιά Μάκη με 45 (25,1%) ψήφους, ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Δύναμη» με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Γάκη Μιχάλη που έλαβε 40 ψήφους (22,3%), ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Αθανασάτο Νικόλαο με 18 ψήφους (10,1%) και τέλος ο συνδυασμός «Δημοτική Συνείδηση» με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Αμούργη Παντελή που έλαβε 10 ψήφους (5,6%). Επίσης υπήρξαν 2 άκυρα και 2 λευκά ψηφοδέλτια.

Σε ό,τι αφορά στην σταυροδοσία των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, την προτίμηση των εκλογέων συγκέντρωσαν κυρίως οι κύριοι Κώστας Άννινος – Χωραφάς και Βαγγέλης Αυγερινός από το συνδυασμό Σπαθή, Νίκος Ρασσιάς και Παντελής Τουλάτος από το συνδυασμό Μονιά και Σπύρος Σπαθής και Βασίλης Κοκκόσης από το συνδυασμό Γάκη.

Περιφερειακές Εκλογές

Στις Περιφερειακές Εκλογές στο χωριό μας ψήφισαν 169 άτομα με τη συμμετοχή στο 52,7% έναντι συμμετοχής 43,5% σε Παγκεφαλληνιακό επίπεδο με πλειοψηφίσαντα και με διαφορά συνδυασμό αυτόν του νυν Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου με 83 ψήφους και ποσοστό 52,2%. Ακολούθησαν οι συνδυασμοί της Ρόδης Κράτσα – Τσαγγαροπούλου και του Αλέξανδρου Αλεξάκη με 23 ψήφους (14,5%) έκαστος, ο συνδυασμός της Αλεξάνδρας Μπαλλού με 17 ψήφους (10,7%), ο συνδυασμός του Σπύρου Σπύρου με 5 ψήφους (3,1%) και τέλος οι συνδυασμοί της Βαρβάρας Κορωνάκη και του Ιωάννη Αϊβατίδη με 4 ψήφους έκαστος (2,5%). Ως προς τους σταυρούς προτίμησης, πρώτος και με διαφορά αναδείχθηκε ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας. 

Επισημαίνουμε ότι συνολικά ψήφισαν 169 εκλογείς επί συνόλου 321 εγγεγραμμένων (3 λιγότεροι από τους εγγεγραμμένους στις τοπικές εκλογές) με τη συμμετοχή στο 52,6% ήτοι κατά πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη συμμετοχή σε επίπεδο Κεφαλλονιάς που έφτασε το 44,3% αλλά και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που άγγιξε το 51,6%.

Ευρωεκλογές

Πρώτο κόμμα σε επίπεδο Ευρωεκλογών στο χωριό μας ααναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε 42 ψήφους (27,3%) και ακολούθησαν η ΝΔ με 32 ψήφους (20,8%), το ΚΚΕ με 23 ψήφους (14,9%), το Κίνημα Αλλαγής με 12 ψήφους (7,8%), η Χρυσή Αυγή με 9 ψήφους (5,8%), η Πλεύση Ελευθερίας με 7 ψήφους (4,6%) οι Πολίτες του Ηλία Ψινάκη με 6 ψήφους (3,9%), η Ελεύθερη Πατρίδα με 4 ψήφους (2,6%), η Ελληνική Λύση, η Ελλήνων Συνέλευσις και η Νέα Δεξιά με 3 ψήφους (2,0%) έκαστοι, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και η ΜεΡΑ25 με 2 ψήφους (1,3%) έκαστοι και τέλος η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, οι Οικολόγοι Πράσινοι, ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Ευθύνη που έλαβαν από μια ψήφο (0,6%).

Συνολικά το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν 169 άτομα επί συνόλου 320 εγγεγραμμένων με τη συμμετοχή στο 52,7% έναντι 43,5% σε ολόκληρη την Κεφαλλονιά. Επισημαίνουμε επίσης ότι κατεγράφησαν 15 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια.

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.