Καλή Ανάσταση και καλή Πρωτομαγιά σε όλους. Τα μηνύματα και οι συμβολισμοί της ημέρας.

0
61

Ειναι αλήθεια πως όσο πίσω και αν ανατρέξαμε στο ημερολόγιο, δεν εντοπίσαμε χρονιά που το Μεγάλο Σάββατο να συνέπιπτε με την Πρωτομαγιά. Επειδή όμως για τα πάντα υπάρχει η πρώτη φορά, να λοιπόν που φέτος η Ανάσταση του Θεανθρώπου συμπίπτει με μία σημαντική για τα ανθρώπινα δικαιώματα ημέρα. Άλλωστε ο άνθρωπος ήταν και είναι πάντα στο επίκεντρο. Είτε της σταυρικής θυσίας του Χριστού, είτε της θυσίας όσων πάλεψαν για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας.

Δυστυχώς βέβαια, τα μέτρα για την υγειονομική προστασία μας αλλά και την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού, μας αναγκάζουν να αλλάξουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά τις συνήθειές μας, με περιορισμούς στην παρακολούθηση των Ιερών Ακολουθιών, με κλειστά καταστήματα εστίασης, χωρίς τους ετεροδημότες ή τους Πασχαλινούς εν γένει επισκέπτες μας, αλλά και χωρίς εορταστικές εκδηλώσεις.

Βλέπετε οφείλουμε να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη για να επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα. Σε μια μάλλον διαφορετική ωστόσο σε όλους τους τομείς κανονικότητα, καθώς ο αόρατος εχθρός και τα επίχειρά του παραμένουν ισχυρά. Τουλάχιστον μέχρι τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, ώστε να αποκτήσουμε την… πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Εργατική Πρωτομαγιά, ο επίσημος εορτασμός της οποίας μεταφέρεται για την προσεχή Τρίτη, αποτελεί το διαχρονικό σύμβολο της διεκδίκησης και των αγώνων για έναν καλύτερο κόσμο. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στην παραδοχή ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται και ότι οφείλουμε να το διεκδικούμε και να το κατακτάμε με πίστη, ενότητα και ισχυρή βούληση. Όπως το δικαίωμά μας στη ζωή για το οποίο δύο χρόνια τώρα παλεύουμε ατομικά και συλλογικά, αλλά και η οικονομική μας επιβίωση σε μια δύσκολη ομολογουμένως πραγματικότητα.

Βέβαια η πρώτη ημέρα του Μαΐου αποτελεί επιπλέον τη γιορτή των λουλουδιών και της άνοιξης και έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, τότε που οι εκδηλώσεις προς τιμήν της Δήμητρας και του Διόνυσου, είχαν σκοπό να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης και κατ’ επέκταση το οριστικό τέλος του χειμώνα με τον ερχομό του καλοκαιριού. Τελικά ο ελληνισμός και η θρησκεία, είναι δύο σχεδόν ταυτόσημες έννοιες… Το πιο διαδεδομένο έθιμο της ημέρα δε, η δημιουργία του άνθινου στεφανιού, ουσιαστικά μας συνδέει με την ελληνική παράδοση και συμβολίζει την αέναη και στενή σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Σε αναμονή λοιπόν της λυτρωτικής Ανάστασης του Κυρίου μας και της οριστικής νίκης της ζωής επί του θανάτου, ας απολαύσουμε το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας και ακολουθώντας τα βήματα της παράδοσης ας φτιάξουμε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι με λουλούδια από τους κήπους και τους αγρούς. Όπως άλλωστε εχθές οι γυναίκες των Πουλάτων στόλισαν τον Επιτάφιο του χωριού μας.

Καλή Ανάσταση και καλή Πρωτομαγιά σε όλους λοιπόν και ραντεβού το… 2027 όπου το Μεγάλο Σάββατο θα πέσει και πάλι την 1η του Μάη!

Πηγή: poulatakefalonias.gr 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.