Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την επαναλειτουργία των σπηλαίων Μελισσάνης και Δρογκαράτης!

0
31

Λευκός καπνός εξήλθε, όχι από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, αλλά από τα γραφεία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου… Και το αποτέλεσμα δεν ήταν βέβαια η εκλογή νέου προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά η επαναλειτουργία των σπηλαίων της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης! Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα και από το μέτωπο της… Downing Street!

Με την παραπάνω απόφαση δίδεται επιτέλους τέλος σε μία σοβαρή εκκρεμότητα που αποτελούσε ένα ακόμη πρόβλημα στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας και σίγουρα ωρολογιακή βόμβα στα ταμεία του Δήμου μας. Μάλιστα σήμερα ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Παναγής Καππάτος εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

 

Δελτίο Τύπου Βουλευτή Κεφαλληνίας & Ιθάκης

«Το απόγευμα της Τρίτης 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου  με αντικείμενο την επαναλειτουργία των σπηλαίων Μελισσάνης και Δρογκαράτης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαμε, όπως είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Γεώργιο Διδασκάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταύρος Τραυλός, ο Δήμαρχος Σάμης κ. Γ. Μονιάς και εγώ.

Σήμερα ενημερώθηκα για την απόφαση του Συμβουλίου αφενός να εγκρίνει τη προσωρινή, ασφαλή, λειτουργία των σπηλαίων και αφετέρου να επιταχύνει την ολοκλήρωση των μελετών και εργασιών που απαιτούνται προκειμένου να αδειοδοτηθούν οριστικά.

Μία από τις πλέον δυσάρεστες επιπτώσεις των σεισμικών δονήσεων που έπληξαν το τόπο μας το 2014 αφορά στην υποχρέωση τα σπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης να υποβληθούν σε διαδικασία ελέγχου και αδειοδότησης, κάτι που μέχρι και σήμερα δεν είχε πραγματοποιηθεί!

Με αφορμή την κατάθεση στην Αρχή Διαφάνειας το πρώτο εξάμηνο του 2020,  είκοσι επώνυμων καταγγελιών, τα σπήλαια σφραγίστηκαν κατόπιν απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας και με εντολή Εισαγγελέα. Μόνη επομένως δίοδος επαναλειτουργίας τους, ήταν η αδειοδότησή τους άμεσα, ώστε να παραδοθούν ανοικτά, νόμιμα και κυρίως ασφαλή.

Σε ό,τι με αφορά επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Διδασκάλου για την εξαιρετική μας συνεργασία προς επίλυση της ζωτικής για τον τουρισμό και τον τόπο μας εκκρεμότητα, τον Καθηγητή και υπεύθυνο της μελέτης αποκατάστασης των σπηλαίων κ. Ευθύμιο Λέκκα για τη σταθερή και συνεχή παρουσία, του καθ’ όλη την προσπάθειά μας η Μελισσάνη και Δρογκαράτη να καταστούν, ξανά, επισκέψιμες και τους κυρίους Σταύρο Τραυλό και Γεράσιμο Μονιά – Νέττη για την συνεργασία μας.

Αναφορικά τώρα, με όσους επέμεναν, ακόμη και τη τελευταία στιγμή, στην λειτουργία των σπηλαίων με μη σύννομο τρόπο ή στον ισχυρισμό ότι δεν διέκοψα την διαδικασία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως γινόταν τα τελευταία επτά χρόνια, από το 2014 και μετά, τους αφήνω στη κρίση των πολιτών της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης».

Πηγή: poulatakefalonias.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.