Υπερψηφίστηκε από την Βουλή το τέλος της ανεξαρτησίας των Προέδρων των Κοινοτήτων

0
133

Δυστυχώς οι φόβοι όλων όσοι κατοικούμε σε Κοινότητες με πληθυσμό έως και 300 κατοίκους όπως τα Πουλάτα, επαληθεύτηκαν, καθώς με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» που εγκρίθηκε εχθές κατά πλειοψηφία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, καταργείται ουσιαστικά η ανεξαρτησία των Προέδρων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου, προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή Προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση, ενώ ειδικότερα για τις Κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε δημοτικός συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν υποψήφιο εκ των οποίων θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο/η επόμενος/η Πρόεδρος των Πουλάτων, δεν θα εκλεγεί μέσω ανεξάρτητης εκλογικής διαδικασίας με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων Προέδρων και ξεχωριστή κάλπη, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχει σε έναν από τους δημοτικούς συνδυασμούς για τον Δήμο Σάμης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο και την Κοινότητά μας.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη για την λειτουργία των Κοινοτήτων δημιουργεί τον επιπλέον κίνδυνο ικανοί και κυρίως ακομμάτιστοι άνθρωποι να γυρίσουν την πλάτη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς οι Πρόεδροι είτε θα είναι δέσμιοι μίας συγκεκριμένης πολιτικής, εφόσον εκλεγούν με το ψηφοδέλτιο της νικήτριας παράταξης των δημοτικών εκλογών, είτε θα ανήκουν σε αντιπολιτευόμενο συνδυασμό με τις ευκόλως εννοούμενες συνέπειες. Επιπλέον οι εκλογείς θα είμαστε υποχρεωμένοι είτε να επιλέξουμε υποχρεωτικά έναν συνδυασμό, που ίσως να μην επιθυμούμε να αναλάβει την τύχη του Δήμου μας, απλώς για να σταυροδοτήσουμε έναν συγκεκριμένο υποψήφιο Πρόεδρο, είτε το αντίθετο. Δηλαδή, να επιλέξουμε πρώτα συνδυασμό και ακολούθως υποψήφιο Πρόεδρο που δύναται να μην είναι της αρεσκείας μας. Τέλος, η νέα διαδικασία θα υποχρεώνει επί της ουσίας τους υποψήφιους Δημάρχους να επιλέγουν με την σειρά τους υποψήφιους Προέδρους που θα διαθέτουν μεγάλες δεξαμενές εν δυνάμει ψηφοφόρων και όχι κατ’ ανάγκη επαρκείς ικανότητες ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με άλλα λόγια, «Εμπρός – Πίσω» όπως θα έλεγε και ο αιώνιος Δήμαρχος Κολοκοτρωνιτσίου, Περίανδρος Πώποτας!

Πηγή: poulatakefalonias.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.