Ο Μύρτος γίνεται η πρώτη φιλική σε άτομα με αχρωματοψία παραλία στην Ελλάδα!

0
81

Μπορεί η παραλία του Μύρτου και κυρίως η πρόσβαση σε αυτή να μην είναι ακόμη στην κατάσταση που όλοι μας θα θέλαμε, ωστόσο η εμβληματική παραλία του Δήμου Σάμης εξακολουθεί να μας χαρίζει χαμόγελα με τις διεθνείς της διακρίσεις.

Ειδικότερα, πριν από λίγες ημέρες ο Μύρτος βραβεύτηκε με γαλάζια σημαία, ενώ προχθές ανακοινώθηκε ότι πολύ σύντομα θα αποτελεί την πρώτη παραλία της Ελλάδας στην οποία θα είναι διαθέσιμο το κωδικαλφάβητο «ColorADD» για όσους έχουν αχρωματοψία. Άλλωστε μία παραλία παγκοσμίου φήμης, είναι σημαντικό να είναι φιλική σε όλους, καθότι οι άνθρωποι με αχρωματοψία υπολογίζονται σε περίπου 350 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος, ο κώδικας θα εφαρμοστεί στο σύστημα επικοινωνίας – ασφάλειας του ναυαγοσώστη, με την κατάλληλη σήμανση. Μάλιστα ο Δήμος Σάμης είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει το ColorADD, ενώ σκοπεύει να το ενσωματώσει και σε άλλες δράσεις και σημεία ενδιαφέροντος.

Το «ColorADD» είναι ουσιαστικά ένας κώδικας που αποτελείται από γεωμετρικά σχήματα που αντιπροσωπεύουν χρώματα και συνδυασμούς χρωμάτων και έχει ως στόχο να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης να αναγνωρίσουν τα χρώματα. Αναπτύχθηκε από τον Πορτογάλο γραφίστα και καθηγητή του Πανεπιστήμιο του Minho, Miguel Neiva και θεωρείται μία από τις πέντε εφευρέσεις από την Πορτογαλία με την μεγαλύτερη επιδραστικότητα παγκόσμια και διαχρονικά.

Στην Ελλάδα το «ColorADD» αναπτύσσεται από το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Άθλησης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την καθηγήτρια κυρία Δήμητρα Κουτσούκη και το Ερευνητικό – Εκπαιδευτικό Εργαστήριο & Hub Διαχείρισης Projects «Νoriaki Kano Laboratories» με επιστημονικό διαχειριστή τον κύριο Μιχαήλ Λολίδη. Η ανωτέρω ομάδα έχει παραχωρήσει στον Δήμο μας το δικαίωμα χρήσης του Κώδικα, ελεύθερα και στο διηνεκές. Μαλιστα, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος αποδέχθηκε την πρόταση και ευχαριστεί την κυρία Κουτσούκη και τον κ. Λολίδη για την χορηγία τους.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.