Τα Πουλάτα και η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος που σήμερα γιορτάζουμε…

0
47

Η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι το φετινό θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και με το σύνθημα «Beat Air Pollution» κυβερνήσεις, φορείς και ιδιώτες σε όλο τον κόσμο μας προτρέπουν να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, ώστε να μειώσουμε το βαρύ φορτίο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο φυσικό περιβάλλον και προφανώς στην υγεία μας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το διαχρονικό μήνυμα της ημέρας είναι να βγούμε έξω στη φύση, να εκτιμήσουμε την ομορφιά και τη σημασία της και να ανταποκριθούμε στο πανανθρώπινο κάλεσμα να προστατεύσουμε τη γη που όλοι μας μοιραζόμαστε.

Υπενθυμίζουμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει θεσμοθετηθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και γιορτάζεται κάθε έτος στις 5 Ιουνίου. Ο εορτασμός αυτός μας υπενθυμίζει τις ήδη λεπτές ισορροπίες του πλανήτη μας και το γεγονός ότι το μέλλον του, όπως και αυτό της ύπαρξής μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η χώρα που πρωταγωνιστεί φέτος στον εορτασμό είναι η Κίνα, η οποία αποτελεί την «οικοδέσποινα» των φετινών δραστηριοτήτων.

 

Περιβάλλον και Πουλάτα

Αν και δεν αποτελούμε παρά μια κουκίδα στο χάρτη, το χωριό μας έχει πραγματικά κάθε λόγο να τιμά την ημέρα αυτή, καθώς τα Πουλάτα είναι ένας ευλογημένος από τη φύση τόπος. 

Χτισμένα σε ένα καταπράσινο, παρθένο και πεντακάθαρο περιβάλλον που συνδυάζει αρμονικά και σε ελάχιστη απόσταση βουνό, κάμπο και θάλασσα, τα Πουλάτα διαθέτουν συν τοις άλλοις ένα δίκτυο εντυπωσιακών σπηλαίων και βαράθρων που αποτελούν ένα μοναδικό και απείρου κάλλους μνημείο της φύσης. Μάλιστα, από το 2007 το σπήλαιο Αγγαλάκι έχει ενταχθεί από τη W.W.F. στο πρόγραμμα «Προστασία των υγροτόπων των νησιών της Ελλάδας» έχοντας χαρακτηρισθεί ως ένας από τους 803 υγροτόπους της νησιωτικής Ελλάδας και ένας από τους 21 της Κεφαλλονιάς.

Επιπλέον, τα Πουλάτα όντας ένας οικισμός με συνεχή ανθρώπινη παρουσία από τη μέση παλαιολιθική εποχή, έχουν αποδείξει στο διάβα του χρόνου την αγάπη και το σεβασμό τους στη φύση και το περιβάλλον. Μεγάλο μέρος του χωριού μας δε, έχει ενταχθεί στο Δίκτυο «Natura 2000» ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (Τ.Κ.Σ.) στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου περιοχών με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ταυτόχρονα, η ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Πουλάτων, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, θεωρείται Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (Σ.Π.Π.) ως μέρος ενός επίσης Διεθνούς Δικτύου Περιοχών (νούμερο 85 στο χάρτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας) ζωτικών για τη διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιότοπους για την επιβίωση τους.

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.