Η Αντίσαμος κράτησε ψηλά την… γαλάζια σημαία του Δήμου μας!

0
29

Ανακοινώθηκε εχθές από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ο κατάλογος με τις βραβευμένες ακτές της χώρας μας για το 2020. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με 497 βραβευμένες ακτές.

Στον Νομό μας βραβεύτηκαν συνολικά 16 παραλίες, τοποθετώντας τον στην 9η θέση πανελληνίως πίσω από την Χαλκιδική που συγκέντρωσε 85 γαλάζιες σημαίες, τα Δωδεκάνησα με 46, το Λασίθι με 39, τα Χανιά με 33, τις Κυκλάδες με 32, το Ηράκλειο με 27, την Αττική με 19 και το Ρέθυμνο με 18. Σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα βραβεύτηκαν 10 παραλίες, στη Λευκάδα 7 και στη Ζάκυνθο μία.

Από τις 16 παραλίες του Νομού μας οι 15 βρίσκονται στην Κεφαλλονιά και ειδικότερα οι 11 στον Δήμο Αργοστολίου (Άβυθος, Αγ. Βαρβάρα Κατελειού, Άμμες, Λουρδάς, Μακρύς Γιαλός, Μεγάλη Άμμος, Μούντα 1, Μούντα 2, Μπούκα – Γραδάκια, Πλατύς Γιαλός και Σπάσματα), οι 3 στον Δήμο Ληξουρίου (Λέπεδα, Ξι και Πετανοί) και η μία στον Δήμο Σάμης. Ειδικότερα στον Δήμο μας «Γαλάζια Σημαία» έλαβε μόνο η αγαπημένη όλων μας Αντίσαμος, η οποία επιτέλους επανέρχεται στον σχετικό κατάλογο μετά από 3 χρόνια. Αντιθέτως ο Μύρτος, η εμβληματική παραλία της Κεφαλλονιάς και όλης της χώρας έμεινε για ακόμη μια χρονιά χωρίς «Γαλάζια Σημαία» για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους που προφανώς και δεν σχετίζονται με την ποιότητα των νερών του που είναι αδιαμφισβήτητη. Χωρίς σημαία έμεινε και η πλαζ της Σάμης που πέρυσι διεκδίκησε και κέρδισε για πρώτη φορά την σχετική διάκριση.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί πλέον παγκόσμιο σύμβολο οργανωτικής και περιβαλλοντικής συνείδησης και απονέμεται αδιαλείπτως από το 1987 σε ακτές, μαρίνες, αλλά και εσχάτως σε τουριστικά σκάφη που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, αξιολογούνται 33 κριτήρια που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την οργάνωση, την καθαριότητα, την πληροφόρηση και την ασφάλεια των λουόμενων και των επισκεπτών, αλλά και την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου. Επιπλέον ως θεσμός κεντρίζει το ενδιαφέρον διεθνών και εγχώριων φορέων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την βιομηχανία του τουρισμού. Μάλιστα μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί του εξωτερικού προτείνουν στους πελάτες τους προορισμούς με βραβευμένες ακτές.

Γίνεται επομένως αντιληπτή η ανάγκη ως Δήμος αλλά και ως πολίτες να προστατεύουμε και να αναδείξουμε περαιτέρω το φυσικό και στην προκειμένη περίπτωση το θαλάσσιο πλούτο του τόπου μας και με τις αναγκαίες δράσεις να αυξήσουμε τις «Γαλάζιες Σημαίες» μας. Ο Μύρτος, η Αγία Παρασκευή, η Έμπλυση, η Αγία Ιερουσαλήμ ή και η πλαζ της Σάμης με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος και τα πεντακάθαρα νερά τους, θα μπορούσαν σίγουρα να διεκδικήσουν μια διεθνή διάκριση, αυξάνοντας ταυτόχρονα την προστιθέμενη αξία του τουριστικού μας προϊόντος.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.