Τα Πουλάτα στο επίκεντρο της συζήτησης της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων με τον Δήμαρχο Σάμης

0
73

Επιτέλους λύση ή στο ίδιο έργο θεατές; Αυτό το ερώτημα προκύπτει μετά την πρόσφατη συνάντηση της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου με τον Δήμαρχο Σάμης Γεράσιμο Μονιά – Νέττη, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες η Περιφερειάρχης με φορείς της Κεφαλλονιάς.

Φυσικά αναφερόμαστε στο θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης των κατά καιρούς πληγέντων περιοχών του Δήμου μας, μεταξύ των οποίων και τα Πουλάτα, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα θέματα της συνάντησης. Εκφράζουμε δε το παραπάνω ερώτημα καθώς μετά τις καταστροφές που προκάλεσε στο χωριό μας η πλημμύρα του 2015, μας δόθηκαν ουκ ολίγες υποσχέσεις για την πραγματοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε την επισήμανση του Δημάρχου στις εργασίες της 22ης και 23ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου τον περασμένο Νοέμβρη στο Αργοστόλι για την ανάγκη αντιπλημμυρικής μελέτης και έργων στο υδατόρεμα των Πουλάτων, αλλά και την αυστηρή του προειδοποίηση για τον άμεσο κίνδυνο πλημμύρας από το νέο αιολικό πάρκο στην κορυφογραμμή του ορεινού όγκου ακριβώς πάνω από τα Πουλάτα και εντός των διοικητικών ορίων των Διλινάτων, αν δεν πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Και προφανώς ως αναγκαία παρέμβαση δεν θα πρέπει να λογίζεται μόνον ο από καιρού εις καιρόν καθαρισμός του ρέματος.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

«Επίσκεψη στο Δημαρχείο της Σάμης πραγματοποίησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου όπου συνάντησε τον Δήμαρχο Σάμης κ. Γεράσιμο Μονιά – Νέτη από τον οποίο ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν στις αναγκαίες παρεμβάσεις σε υποδομές στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας αλλά και εν γένει για την συνεργασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τον Δήμο Σάμης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Κατερίνα Μοθωναίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαος Ρασσιάς, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αντώνης Καλλιβωκας καθως και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός ήταν απών λόγω προληπτικής καραντίνας.

Η Περιφερειάρχης αντάλλαξε απόψεις αναφορικά με τα υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ έργα του Δήμου Σάμης, τις προτάσεις οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και οι οποίες θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά την Πύλαρο η οποία σε πολλές περιοχές υποφέρει από ακραία καιρικά φαινόμενα με επιπτώσεις στην ασφάλεια και την περιουσία των πολιτών αλλά και σε δημόσια περιουσία, όπως και στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον.

Η Περιφερειάρχης ζήτησε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να καταρτιστεί αναλυτικό σχέδιο δράσης με τις άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις και ακολούθως να διαμορφωθεί μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Σάμης για την εφαρμογή του σχεδίου στην Αγία Ευφημία και σε άλλες ευάλωτες περιοχές. Τόνισε ότι η Πύλαρος αποτελεί την πιο κρίσιμη περιοχή της Περιφέρειας.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη για τον καθαρισμό των ρεμάτων στα Πουλάτα και τον Καραβόμυλο και στον ποταμό της Σάμης ο οποίος αντιμετωπίζει υπερχείλιση με πλημμύρες στη γύρω περιοχή και ο οποίος έχει να καθαριστεί 12 και πλέον χρόνια και του οποίου η μελέτη του 1988 ουδέποτε υλοποιήθηκε, ούτε επικαιροποιήθηκε.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν, επίσης, οι αναγκαίες παρεμβάσεις για έργα οδοποιίας στον άξονα Αγία Ευφημίας – Καραβόμυλος, οι πόροι που απαιτούνται για κοινοτική οδοποιία λόγω του παλαιωμένου οδικού δικτύου, η ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων, ο εξηλεκτρισμός κτηνοτροφικών μονάδων, η υποβολή της μελέτης για την είσοδο της Σάμης και το τεράστιο πρόβλημα της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης αλλά και του αμιάντου σε οικίες από τον οποίο έχουν κατασκευαστεί και υφίστανται ακόμα και σήμερα οι στέγες 160 οικιών».

Πηγή: poulatakefalonias.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.