Δήμος Σάμης: Το Πολυτεχνείο είναι το σύμβολο του αγώνα των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων

0
27

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973, ήταν αναμφίβολα η κορυφαία εκδήλωση αντιδικτατορικού αγώνα και ουσιαστικά δρομολόγησε την πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών που από τον Απρίλη του 1967 είχαν επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στην χώρα μας.

Με αφορμή την 47η επέτειο της εξέγερσης που σήμερα τιμούμε, το Γραφείο Τύπου του Δήμου Σάμης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

 

Ανακοίνωση Δήμου Σάμης

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η μαζική και δυναμική εκδήλωση της αντίδρασης και εναντίωσης των νέων και του λαού της Ελλάδας στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Μετά την κατάληψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από φοιτητές και σπουδαστές στις 14 Νοεμβρίου 1973, ακολούθησε η αιματοχυσία του πρωινού της 17ης Νοέμβρη με την εισβολή αρμάτων μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά του στρατιωτικού νόμου περί απαγόρευσης συγκεντρώσεων και κυκλοφορίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε επέτειο αυτής της εξέγερσης, η Ελλάδα θυμάται και τιμά αυτούς που με τη θυσία και το θάρρος τους σήκωσαν στους ώμους τους κάθε δημοκρατικό ιδεώδες που η δικτατορία είχε θάψει με απολυταρχικά μέσα. Οι νέοι, με αυταπάρνηση και με τη δύναμη της νιότης τους, έγραψαν ένα φωτεινό κεφάλαιο στην σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, απέναντι στον ζόφο της Χούντας που ο ελληνικός λαός βίωνε επί επταετίας.

Με το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» οι εξεγερμένοι φοιτητές της χώρας μας εξέφρασαν με τον πιο ακριβή και στοχευμένο τρόπο, όχι μόνο την κοινωνική επιταγή της εποχής, αλλά και τα όπλα κατά της βαρβαρότητας και του απολυταρχισμού.

Σε όλες τις εποχές, αυτές οι τρεις λέξεις είναι οι βασικές συνθήκες κατά τις οποίες μπορεί ο άνθρωπος να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, δημιουργώντας έτσι ζωές με αξιοπρέπεια, κοινωνίες βασισμένες σε γερά θεμέλια, ικανές να προχωρούν με σιγουριά προς το αύριο.

Το Πολυτεχνείο είναι το σύμβολο του αγώνα των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων, των ανθρώπων που γνωρίζουν το βάρος και το κόστος της Ελευθερίας, σε όλους τους τόπους και σε όλους τους χρόνους.

Το Πολυτεχνείο ζει και εμπνέει τους σύγχρονους αγώνες. Τις αξίες του κανείς δεν μπορεί με οποιοδήποτε πρόσχημα να περιορίσει.

Γραφείο Τύπου Δήμου Σάμης

Πηγή: poulatakefalonias.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.