5% επιβαρυμένο το επιδημιολογικό φορτίο στην Κεφαλλονιά τις τελευταίες 5 ημέρες, έναντι 7,7% σε πανελλαδικό επίπεδο

0
54

Τρία νέα κρούσματα της νόσου του Covid-19 ανακοινώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στο νησί μας, με αποτέλεσμα ο συνολικός τους αριθμός να ανέρχεται πλέον σε 60. Είναι αλήθεια πως αυτό συνιστά μία μικρή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Κεφαλλονιά, ωστόσο η εικόνα παραμένει αισθητά καλύτερη συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας ανέρχονται σε 103.034. Δυστυχώς έχουν καταλήξει 2.223 συμπολίτες μας, ενώ διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται 606 ασθενείς. Πάντως, παρά το χθεσινό μακάβριο ρεκόρ των 121 νεκρών, χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει η μείωση των κρουσμάτων για μία ακόμη ημέρα και η σταθεροποίηση του αριθμού των διασωληνωμένων. Επιπλέον για πρώτη φορά το ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών στις εφημερίες των νοσοκομείων είναι θετικό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην Κεφαλλονιά από την έναρξη της πανδημίας έχουν επισήμως επιβεβαιωθεί 60 κρούσματα, κατατάσσοντάς την σε απόλυτους αριθμούς στην προτελευταία θέση μεταξύ των Νομών της χώρας, μόνο πίσω από την Λευκάδα με 42 κρούσματα και μηδενικούς ευτυχώς θανάτους σε αμφότερες τις περιπτώσεις. Ως προς τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους που αποτελούν το πλέον ενδεικτικό στοιχείο για τον υπολογισμό του επιδημιολογικού φορτίου μίας περιοχής, στις τρεις τελευταίες θέσεις παραμένουν ο Νομός Λασιθίου με 1 κρούσμα ανά 828,4 κατοίκους, ο Νομός Λακωνίας με 1 κρούσμα ανά 728,9 κατοίκους και ο Νομός μας με 1 κρούσμα ανά 650,5 κατοίκους, έναντι ενός κρούσματος ανά 684,8 στις 24 Νοεμβρίου. Σε εθνικό επίπεδο ο δείκτης έχει διαμορφωθεί στο 1 προς 105,0 έναντι 1 προς 113,7. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ιικό φορτίο στην Κεφαλλονιά επιβαρύνθηκε κατά 5% τις τελευταίες 5 ημέρες, όταν η αντίστοιχη πανελλαδική επιβάρυνση ήταν 7,7%. Επαγωγικά, ο δείκτης κρουσμάτων στο νησί μας είναι πλέον χαμηλότερος κατά 6,2 φορές σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, όταν στις 24 Νοεμβρίου ήταν χαμηλότερος κατά 6,0 φορές. Τέλος, σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο δείκτης έχει διαμορφωθεί στο 1 προς 352,9 με συνολικά 589 κρούσματα εκ των οποίων τα 413 στην Κέρκυρα, και 6 θανάτους. Πριν 5 ημέρες ήταν στο 1 προς 379,3 με την αντίστοιχη επιβάρυνση στο 7,0%.

Σίγουρα τα στοιχεία για την Κεφαλλονιά είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο τυχόν εφησυχασμός θα ήταν καταστροφικός με δεδομένες και τις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος υγείας στο Νομό μας, καθώς τα δεδομένα μπορεί εύκολα να ανατραπούν αν σταματήσουμε να επιδεικνύουμε το ίδιο υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Η εβδομάδα που ξεκινά αύριο θα καθορίσει το αν, πότε και σε ποιές περιοχές θα αρθεί το lockdown, πότε θα υπάρξει επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και της εστίασης και φυσικά αν θα χτυπήσει ή όχι το κουδούνι στα σχολεία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα παραμείνει η απαγόρευση των μετακινήσεων από Νομό σε Νομό, συνεπώς από και προς την Κεφαλλονιά, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ομοιόμορφο σε όλη την χώρα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς. Όπως είπε εχθές και ο πρωθυπουργός… «Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ, πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειές μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως με μία οικογένεια ακόμα».

Πηγή: poulatakefalonias.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.