Η έκθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών για τους παράγοντες πρόκλησης των καταστροφών του Σεπτέμβρη στην Κεφαλλονιά

0
69

Δόθηκε εχθές στην δημοσιότητα η τεχνική έκθεση της Σχολής Θετικών Επιστημών του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Επιπτώσεις του κυκλώνα Ιανός στην Κεφαλλονιά – Διερεύνηση αιτιών πρόκλησης των καταστροφών».

Στόχος της έκθεσης είναι ο προσδιορισμός του πλαισίου εκδήλωσης των έντονων φαινομένων του Σεπτεμβρίου και η διερεύνηση των αιτιών που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των καταστροφών, ιδιαίτερα στον Δήμο μας. Σύμφωνα δε με το σχετικό δελτίο τύπου, η έκθεση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος Δρ. Ευθύμιο Λέκκα, έλαβε υπόψη της έγκυρα δεδομένα φορέων, υπηρεσιών, ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων, καθώς επίσης και αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν από εξειδικευμένους επιστήμονες στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Διαβάζοντας την έκθεση διαπιστώνουμε ότι οι συντάκτες της χαρακτηρίζουν το βαρομετρικό χαμηλό που έπληξε το νησί μας ως ένα ακραίο υδρομετεωρολογικό φαινόμενο που παρόμοιό του δεν είχε καταγραφεί τα τελευταία 70 χρόνια.

Οι επιστήμονες με βάση τα δεδομένα που αναλύονται στην έκθεση, καταλήγουν στα παρακάτω συμπεράσματα που αποτελούν κατά την άποψή τους παράγοντες πρόκλησης των πλημμυρικών φαινομένων και των καταστροφών στις υδρολογικές λεκάνες της Αγίας Ευφημίας, της Σάμης, του Φισκάρδου και της Άσου.

α. Στα εξαιρετικά έντονα και ακραία υδρομετεωρολογικά φαινόμενα που εξελίχθηκαν στον ευρύτερο χώρο της Κεφαλονιάς και ιδιαίτερα σε ορισμένα τμήματα της νήσου. Ποσότητες βροχής άνω των 200 mm είναι εξαιρετικά ακραίες και σπάνιες ως πρωτόγνωρες για την περιοχή των Επτανήσων.

β. Στις ιδιόμορφες μορφολογικές συνθήκες και στην πολυμορφία του αναγλύφου καθώς επίσης και στην διάταξη του υδρογραφικού δικτύου που διευκόλυνε τις έντονες πλημμυρικές ροές.

γ. Στο υφιστάμενο νεοτεκτονικό καθεστώς το οποίο δημιούργησε ζώνες έντονου κατακερματισμού των ανθρακικών σχηματισμών αποδίδοντας έτσι ώριμο υλικό για στερεομεταφορά.

δ. Στις εκτεταμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις που αφορούν δραστηριότητες κατά μήκος των κοιτών,την αστική ανάπτυξη στις εκβολές των ποταμών καιτην υπερβόσκηση και την αποψίλωση.

ε. Η κατασκευή και η λειτουργία των Αιολικών Πάρκων στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει συμβάλλει σε καμία φάση στην εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου του 2020 και αποτέλεσε την μεγαλύτερη και σφοδρότερη κακοκαιρία που έπληξε διαχρονικά το νησί της Κεφαλονιάς.

στ. Ειδικότερα, σχετικά με το πιο πρόσφατα κατασκευασμένο αιολικό πάρκο του «Ξερακιά» το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί προ της επέλασης του «Ιανού», η συμμετοχή του είναι μηδενική στα πλυμμηρικά φαινόμενα του νησιού.

 

Μέσω του παρακάτω συνδέσμου είναι διαθέσιμη η ανακοίνωση του κ. Λέκκα, η έκθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και το 20ο τεύχος του «Newsletter of environmental, disaster and crisis management strategies» που εστιάζει στο καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα από την Κεφαλλονιά και ιδιαίτερα από τον Δήμο μας. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι το τεύχος είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.

http://www.elekkas.gr/index.php/en/epistimoniko-ergo/scientificmissions/1919-newsletter-20-v20-impact-of-medicane-ianos-september-2020

Πηγή: poulatakefalonias.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.