Ξεκίνησε το λιομάζωμα στα Πουλάτα!

0
60
Παρά τον άστατο καιρό, ξεκίνησε και φέτος το λιομάζωμα στο χωριό μας και ο ευλογημένος καρπός της ελιάς θα πάρει σιγά σιγά το δρόμο του για το λιτρουβιό. Μια κουραστική ασφαλώς διαδικασία, που όμως τα σύγχρονα μέσα προσφέρουν πια αρκετές λύσεις για ευκολότερη συγκομιδή.

Παραδοσιακά δε, αποτελεί ευκαιρία για όσους συγχωριανούς μας κατοικούν εκτός Πουλάτων να κάνουν ένα σύντομο έστω διάλειμμα από τα τετριμένα και να κοπιάσουν για το λάδι της χρονιάς τους.

Η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή μας, αλλά και σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, αποτελεί πανάρχαια συνήθεια που συνδέει το χθες με το σήμερα και φανερώνει το αέναο δέσιμο του ανθρώπου με τη γη, το μόχθο για την καλλιέργειά της και τελικά την ανταμοιβή για τα όσα μας προσφέρει.

Η αρχαιότερη μαρτυρία για την παρουσία της ελιάς στην Κεφαλλονιά, έρχεται από το σπήλαιο της Δράκαινας στον Πόρο η οποία χρονολογείται από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο (5.600 – 4.800 π.Χ.). Αλλά και στο χωριό μας, ιδιαίτερα δε στο προσεισμικό, σώζονται ελαιόδενδρα με περίμετρο που υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις τα 10 μέτρα, γεγονός που αποδεικνύει την παλαιότητα του είδους στην περιοχή μας.

Με την ελπίδα ότι σύντομα το Κεφαλλονίτικο λάδι θα αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει τόσο στην Ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά, το poulatakefalonias.gr  εύχεται σε όλους καλή σοδειά και του χρόνου να’ μαστε καλά!

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.