Τα Πουλάτα στις ορεινές – μειονεκτικές περιοχές. Ποιοι δικαιούνται επίδομα έως 600€.

0
100

Ξεκίνησε από την 1η του μήνα σε όλους τους ορεινούς δήμους της χώρας η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το 2017.
Το επίδομα χορηγείται στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων, ώστε να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που κατοικούν σε ορεινές – μειονεκτικές περιοχές.
 
Ειδικότερα, δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές – μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται από την Οδηγία 85/148/ΕΟΚ. Να σημειώσουμε ότι με βάση την οδηγία αυτή, τόσο τα Πουλάτα, όσο και οι υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής ενότητας Σάμης έχουν χαρακτηρισθεί ως ορεινές – μειονεκτικές περιοχές.
 
Υπενθυμίζουμε ότι ως ορεινές – μειονεκτικές περιοχές χαρακτηρίζονται οι περιοχές:
 
 • Με σημαντικό περιορισμό των δυνατοτήτων χρησιμοποίησης της γης και σημαντική αύξηση του κόστους της εκμετάλλευσής της
 • Που απειλούνται με εγκατάλειψη των χρήσεων γης και στις οποίες η διατήρηση του φυσικού χώρου είναι αναγκαία
 • Με ειδικά μειονεκτήματα όπου η γεωργική δραστηριότητα θα πρέπει να συνεχιστεί υπό όρους για τη διατήρηση του φυσικού χώρου και τη διαφύλαξη του τουριστικού δυναμικού της περιοχής.
 • Με πληθυσμιακή πυκνότητα < 45 κατοίκων ανά τχλ
 
Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται:
  
 • Σε 600€ ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000€ ετησίως και
 • Σε 300€ ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.000€ και του ποσού των 4.700€
 
Επισημαίνεται, ότι βασικό στοιχείο για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης είναι η “οικογένεια” και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή, ενώ ως “οικογένεια» θεωρούνται οι σύζυγοι μόνο ή/και με ανήλικα ή ενήλικα τέκνα που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο – αρχηγό της οικογένειας.
Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες, σε αντίθεση με τα μεμονωμένα άτομα. Σημειώνεται δε ότι με τον όρο “οικογένεια” εννοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο συμβιούντων συζύγων μετά των ανηλίκων και άγαμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Επίσης την ενίσχυση δικαιούνται και δυο ή περισσότερες οικογένειες που συνοικούν κάτω από την ίδια στέγη.

 
Τα  δικαιολογητικά  που απαιτούνται να καταθέσουν οι δικαιούχοι είναι:
 
 
 • Αίτηση του δικαιούχου, στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του: και δη ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, Α.Φ.Μ. και ΑΜΚΑ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού
 • Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 • Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης, όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το IBAN
 • Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου, από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της
 • Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση
 • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος.
 • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
 

Κατά συνέπεια, οι συγχωριανοί μας που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους το συντομότερο δυνατόν στο ΚΕΠ Σάμης. 

 
Πηγή: www.poulatakefalonias.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.